X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ "Παρέλαση των Σημαιών’" διχάζει την Kυβέρνηση στο Ισραήλ

Η “Παρέλαση των Σημαιών’” διχάζει την Kυβέρνηση στο Ισραήλ

Διχογνωμίες στην Κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης του Ισραήλ, Όμερ Μπαρ-Λεβ, να πραγματοποιηθεί και φέτος η «Παρέλαση των Σημαιών» στις 29 Μαΐου, ανήμερα της ‘Ημέρας της Ιερουσαλήμ’, δηλαδή της επετείου κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Οι διαφωνίες που εκφράζονται δεν συνίστανται μόνο στην καθαυτή πραγματοποίηση της παρέλασης, κατά την οποία νεαροί Ισραηλινοί οπαδοί της εθνοθρησκευτικής δεξιάς γυρνούν σε συνοικίες της Παλιάς Πόλης κρατώντας ισραηλινές σημαίες τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια.

Διαφωνίες εκδηλώθηκαν και ως προς τον καθορισμό της πορείας της παρέλασης, η οποία – όπως ανακοινώθηκε – θα αρχίσει από την Πύλη της Δαμασκού, με τους συμμετέχοντες να περνούν από τον κεντρικότερο δρόμο της αραβικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης και να καταλήγουν στο Τείχος των Δακρύων που βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία της εντός των τειχών πόλης.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής διαβούλευσης που προηγήθηκε μεταξύ του υπουργού δημόσιας τάξης, Όμερ Μπαρ-Λεβ και του αστυνομικού διευθυντή της Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση θα επανεξεταστεί αφού εκτιμηθεί το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί όσο θα πλησιάζει η ημέρα της παρέλασης.

Πρώτος που αντέδρασε αρνητικά ήταν ο Ισάουι Φρεζ. Ο Υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας, ο οποίος πρόσκειται στο αριστερό κόμμα Μέρετς και είναι ο πρώτος άραβας μουσουλμάνος υπουργός στην πολιτική Ιστορία της χώρας. Ο Φρεζ δήλωσε ότι «η απόφαση να επιτραπεί αυτή η προβοκατόρικη παρέλαση στην καρδιά της  αραβικής συνοικίας της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα λάθος επικίνδυνο και ανησυχητικό. Η ‘Παρέλαση των Σημαιών’ δεν κάνει κανένα καλό στην Ιερουσαλήμ, αλλά δείχνει απλώς την πρόθεση κάποιων να ενισχύσουν την υπάρχουσα ένταση ακόμα πιο πολύ. Από δικής μου πλευράς, θα κάνω το παν ώστε να μεταβληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συνέπειές της».

Η Μιχάλ Ροζίν, βουλευτής και εκείνη του αριστερού κόμματος Μέρετς που συμμετέχει στην κυβέρνηση, με ανάρτησή της στο twitter δήλωσε ότι “πρόκειται για ακόμα μία λανθασμένη απόφαση του υπουργού δημόσιας τάξης και του αστυνομικού διευθυντή».

Με ακόμα περισσότερο επικριτικά λόγια εκφράστηκε ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Μόσι Ραζ, δηλώνοντας, μέσω Twitter, ότι «ούτε η Ιερουσαλήμ ούτε η αξία της σημαίας του κράτους αποτελούν το κύριο μέλημα όσων θα συμμετάσχουν σε αυτήν την παρέλαση μίσους, που θα γίνει σε μία συνοικία υπό κατοχή, κατοικημένη από υπηκόους χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Εγώ είμαι έτοιμος να παρελάσω με μεγάλη μου χαρά κρατώντας στα χέρια τη σημαία του κράτους μου, εφόσον όμως η παρέλαση αυτή θα γινόταν στον δυτικό τομέα της Ιερουσαλήμ».

Από την άλλη, ο βουλευτής Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτης του εθνοθρησκευτικού δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης «Θρησκευτικός Σιωνισμός» χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, δηλώνοντας στο Twitter ότι «πρόκειται για μια ορθή απόφαση, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη σε μία χώρα κανονική, που ασκεί κυριαρχία στην ίδια της την πρωτεύουσα. Το μόνο που απομένει είναι να ελπίσουμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα ανατραπεί από τη συγκυβέρνηση του Μπένετ, του Λαπίντ και των Αράβων του κόμματος Ράαμ».

Στους κόλπους της Kυβέρνησης επικρατεί αμηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλην του Ισάουι Φρεζ, κανένας άλλος Yπουργός δεν τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα. Πάντως, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε υπεραμυνθεί  της απόφασης της αστυνομίας να απαγορεύσει σε φορείς νεολαιών της εθνοθρησκευτικής δεξιάς να πραγματοποιήσουν τότε την δική τους ‘Παρέλαση των Σημαιών’, είχε αντιτάξει ότι «θα γίνει όπως κάθε χρόνο στην ώρα της , ανήμερα της ‘Ημέρας της Ιερουσαλήμ’».

Ο Μπένετ στο στόχαστρο των Εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης

Στο στόχαστρο επικρίσεων της εθνοθρησκευτικής δεξιάς και των Εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης βρέθηκε για άλλη μια φορά ο Ναφτάλι Μπένετ, όταν επισκέφθηκε χθες τους συγγενείς ισραηλινού στρατιώτη, που έχασε τη ζωή του από παλαιστινιακά πυρά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην πόλη Τζιενίν της βόρειας Δυτικής Όχθης την περασμένη Παρασκευή.

Ο Μπένετ, για πρώτη φορά από την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων μετέβη χθες στον εβραϊκό εποικισμό Ντίκα, όπου κατοικούν η σύζυγος και τα έξι παιδιά του εκλιπόντος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σπίτι της οικογένειας, ο γιος του εκλιπόντος, παρουσία των δημοσιογράφων,  κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του πατέρα του “στον ίδιο βαθμό με τον παλαιστίνιο που του πήρε τη ζωή”, εξ αιτίας της κοινοβουλευτικής συνεργασίας που διατηρεί η κυβέρνηση με το αραβικό κόμμα Ράαμ. Την ίδια στιγμή, έξω από το σπίτι της οικογένειας είχαν συγκεντρωθεί εξαγριωμένοι Εβραίοι έποικοι φωνάζοντας συνθήματα κατά του προσώπου του Μπένετ και της Κυβέρνησης.

Τη σιωπηρή αντίδραση του Πρωθυπουργού, ακούγοντας τις αιτιάσεις του γιου του εκλιπόντος στρατιώτη, ακολούθησε λίγο αργότερα ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δήλωσε ότι «Είναι απόλυτο δικαίωμα των συγγενών ενός ήρωα του Ισραήλ να μου εκφράσουν ευθέως όλα όσα αισθάνονται, και δικό μου καθήκον είναι να τους ακούω με προσοχή».

Οι χθεσινές δημόσιες επικρίσεις των Εβραίων εποίκων κατά του πρωθυπουργού αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων διαδηλώσεων που σημειώθηκαν προχθές στον εποικισμό Ελκανά, όπου μετέβη ο Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη σύσταση του οικισμού.

Ενδεικτικό της απόστασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του Μπένετ και του εθνοθρησκευτικού κόμματος «Γιεμίνα» του οποίου ηγείται με σημαντική μερίδα Εβραίων εποίκων, που θεωρείται η κύρια δεξαμενή των ψηφοφόρων του, ήταν οι ευθείες προσωπικές επιθέσεις που εξέφρασαν συγγενείς πεσόντων ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των επίσημων επιμνημόσυνων εκδηλώσεων της ‘Ημέρας των Πεσόντων Στρατιωτών και Πολιτών’ πριν από τρεις εβδομάδες, ενόσω μεταδίδονταν σε απ’ευθείας μετάδοση από την τηλεόραση.

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του Ναφτάλι Μπένετ χθες από τον εποικισμό Ντίκα της Δυτικής Όχθης εν μέσω κραυγών και πλακάτ εναντίον της κυβέρνησης, επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας του εκλιπόντος στρατιώτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έγινε αποδεκτός με σαφείς εκδηλώσεις υποστήριξης.

Οι κοινωνικές παροχές παρατείνουν τη ζωή της κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ

Από την άλλη πλευρά, η τακτική της Kυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ να διαρρήξει το μέτωπο της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι αποφέρει αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στα τοπικά ΜΜΕ, προκειμένου οι εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες που επικρατούν στην Κνέσετ να μην καταφέρουν να ρίξουν την κυβέρνηση, που υποστηρίζεται μόνο από τους 60 εκ συνόλου 120 βουλευτών της Κνέσετ, ο κυβερνητικός συνασπισμός προωθεί νομοσχέδια που θεσπίζουν κοινωνικές παροχές οικονομικού χαρακτήρα, τις οποίες δύσκολα θα καταψηφίζονταν από την αντιπολίτευση.

Έτσι, αμέσως μετά τη σύγκλιση σε σώμα του θερινού τμήματος της Κνέσετ πριν από ένα δεκαήμερο, πράγματι υπερψηφίστηκαν τόσο από τα κόμματα της συμπολίτευσης όσο και από κόμματα της αντιπολίτευσης νομοσχέδια που θέσπιζαν οικονομικά βοηθήματα υπέρ των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Εφαρμόζοντας την ίδια τακτική, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Κνέσετ νομοσχέδιο που προβλέπει τη θέσπιση υποτροφιών για όσους στρατιώτες θα αποφασίσουν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο μετά το πέρας της θητείας τους. Μόλις ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, το αραβικό κόμμα Ράαμ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Κατόπιν, ο κύριος εισηγητής του νομοσχεδίου, Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον να στηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο. Παρότι ο Νετανιάχου απέφυγε να λάβει θέση, αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ηγετικά στελέχη και βουλευτές του Λικούντ εξέφρασαν την άποψη ότι προτίθενται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό, προβάλλοντάς το ως ένα σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους διαβίωσης στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ο κομματικός μηχανισμός του Λικούντ επιφυλάχθηκε να λάβει απόφαση περί της στάσης που θα τηρηθεί στην επικείμενη συζήτηση ενώπιον της Κνέσετ την ερχόμενη Δευτέρα. Από την άλλη, από κυβερνητικής πλευράς, ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ ότι η ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα είναι ονομαστική, δεδομένου ότι ήδη ορισμένοι βουλευτές του Λικούντ δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν.

Εάν το νομοσχέδιο περί θέσπισης εκπαιδευτικών υποτροφιών στους στρατιώτες υπερψηφισθεί και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα συντελεστεί ακόμα μία κοινοβουλευτική επιτυχία της κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ, η βιωσιμότητα της οποίας θεωρείται αμφίβολη, καθότι έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εδώ και ενάμισι μήνα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share