X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ πράσινη ανάπτυξη περνά μέσω της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας, είπαν φον ντερ Λάιεν...

Η πράσινη ανάπτυξη περνά μέσω της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας, είπαν φον ντερ Λάιεν – Κρίστερσον

Στα επόμενα βήματα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών, με ειδική αναφορά στα θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό Πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον μετά την ολοκλήρωση της καθιερωμένης συνάντησης του Κολλεγίου των Επιτροπών και της κυβέρνησης της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Κατά την ίδια συνέντευξή Τύπου ο Σουηδός Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα έντονος αναφορικά με το περιστατικό απαγχονισμού ομοιώματος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από διαδηλωτές στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, περιστατικό που εκνεύρισε την τουρκική κυβέρνηση και οδήγησε σε αναβολή της επίσκεψης του προέδρου της σουηδικής Βουλής στην Άγκυρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε λόγο για «αηδιαστικό» περιστατικό το οποίο χαρακτήρισε «σαμποτάζ» κατά της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις δηλώσεις της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο που έγινε για ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και της πορείας των προτάσεων για την κλιματική ουδετερότητα, υπογράμμισε πως οι κλιματικοί στόχοι μπορούν να συνεισφέρουν επίσης στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Όπως είπε, η ΕΕ έχει και χρειάζεται τη βιομηχανία καθαρών τεχνολογιών, όμως τη ίδια στιγμή ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται και οι όροι του ανταγωνισμού πρέπει να καταστούν δικαιότεροι. Από τη μια, σημείωσε, η ΕΕ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην Ευρώπη της νομοθεσίας για αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ΕΕ αντιμετωπίζει άδικο ανταγωνισμό από την Κίνα μέσω τεράστιων και «κρυφών» επιδοτήσεων.

Η εργασία που πρέπει να γίνει, συνέχισε, αφορά την προώθηση νέων νομοθεσιών που να μειώνουν την εξάρτηση της ΕΕ για πρώτες ύλες, την επικαιροποίηση του πλαισίου κρατικής στήριξης ώστε να διευκολυνθούν οι δημόσιες επενδύσεις, η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και επενδύσεων σε όλη την ΕΕ και η διαφοροποίηση των πηγών με συμφωνίες με χώρες όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Αναφέρθηκε επίσης στην στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την αποδέσμευση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθιας προς τη χώρα τον Ιανουάριο, καθώς και την προετοιμασία της πλατφόρμας της ανοικοδόμησής της μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Κρίστερσον επανέλαβε τις κύριες προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας για μια Ευρώπη όπως είπε «πιο πράσινη, πιο ασφαλή και πιο ελεύθερη».

Ειδικότερα όσον αφορά την «πιο ελεύθερη» Ευρώπη παρέπεμψε στην στήριξη της ενιαίας αγοράς, την αύξηση των ευκαιριών για εμπόριο, την προώθηση της έρευνας και καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Φον ντερ Λάιεν και Κρίστερσον κλήθηκαν να σχολιάσουν και την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, ερώτηση στην οποία απάντησαν παρουσιάζοντας τα βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Σουηδός Πρωθυπουργός επεσήμανε πως υπάρχει θετική διάθεση εντός της ΕΕ, όμως υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως το επόμενο βήμα είναι η έκθεση προόδου του φθινοπώρου.

«Η Ουκρανία είναι εντυπωσιακά φιλόδοξη, δυνατή και φέρνει αποτελέσματα γρήγορα», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως η επίσκεψη του Κολλεγίου στη χώρα για επαφές με την κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου είναι ένδειξη της στήριξης της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.

«Κακό από κάθε άποψη» το κρέμασμα ομοιώματος Ερντογάν, τόνισε ο Σουηδός Πρωθυπουργός

Κληθείς από Σουηδικό ΜΜΕ να σχολιάσει τη διαμαρτυρία κατά του Ερντογάν στη Στοκχόλμη την Πέμπτη, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κρίστερσεν καταδίκασε την προσομοίωση εκτέλεσης ενός αρχηγού χώρας και πως αντιλαμβάνεται την αντίδραση της Τουρκίας.

«Χθες έγινε ένα περιστατικό κατά το οποίο ορισμένα άτομα προσπάθησαν να εκφράσουν την άποψή τους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με έναν αηδιαστικό τρόπο» μέσω μιας ενέργειας «που έμοιαζε με εκτέλεση», κάτι που όπως είπε «είναι κακό από κάθε άποψη» υπογράμμισε ο κ. Κρίστερσον.

Σύμφωνα με τον κ. Κρίστερον, η Σουηδία θεωρεί πως πρόκειται για «σαμποτάζ» κατά της διαδικασίας ένταξης της χώρας καθώς και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται το θυμό της Τουρκίας, προσθέτοντας πως αντίστοιχη θα ήταν η αντίδραση της Σουηδίας σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Σουηδίας στην Άγκυρα, η οποία αναβλήθηκε μετά το περιστατικό, θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκκρεμεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας να την επικυρώσει, με την Άγκυρα να ζητά συγκεκριμένα μέτρα όπως την έκδοση μελών Κουρδικών οργανώσεων. Ο Σουηδός Πρωθυπουργός σχολίασε την Τετάρτη πως η Σουηδία έχει κάνει ότι μπορεί να κάνει, και πως η έκδοση ατόμων είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων στα οποία δεν μπορεί να δώσει οδηγίες η κυβέρνηση.

Διαστημικό κέντρο και Ξενοδοχείο του Πάγου

Νωρίτερα την Παρασκευή τα μέλη της Κομισιόν επισκέφθηκαν το Διαστημικό Κέντρο Esrange που βρίσκεται κοντά στην Κίρουνα, όπου παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του πρώτου κέντρου εκτόξευσης δορυφόρων σε έδαφος της ηπειρωτικής Ευρώπης από τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουστάβο. Στη συνέχεια είχαν συνάντηση με Ευρωπαίους αστροναύτες και ξεναγήθηκαν στο Διαστημικό Κέντρο.

Την Πέμπτη το Κολέγιο των Επιτρόπων επισκέφθηκε το Ξενοδοχείο του Πάγου (Ice Hotel) στο οποίο οι περισσότεροι Επίτροποι. Το ξενοδοχείο χτίζεται εκ νέου κάθε χρόνο εξ ολοκλήρου από πάγο, με τη συμβολή καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης οι οποίοι σχεδιάζουν τα διαφορετικά δωμάτια.

Κατά την πρώτη ημέρα, όπως συνηθίζεται, το Κολλέγιο των Επιτρόπων και το Υπουργικό Συμβούλιο της προεδρεύουσας χώρας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρέχοντα θέματα που αφορούν την ΕΕ, μεταξύ τους και θέματα που αφορούν την πράσινη μετάβαση.

Τα μέλη της Επιτροπής και της Σουηδικής κυβέρνησης καλωσόρισαν στην Κίρουνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της μειονότητας των Σάμι, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Νορμπότεν της Λαπωνίας όπου βρίσκεται η πόλη, και ο δήμαρχος της Κίρουνα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share