Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή»

Η Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή»

0
Η Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή»

Την έκθεση «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή» του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας εγκαινίασε η Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Σε χαιρετισμό της, στα εγκαίνια της έκθεσης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που βρίσκεται στα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας «Λήδρα Πάλας: Χορεύοντας σε μια Γραμμή», στην οποία όπως είπε «ξετυλίγεται η διαδρομή 70 και πλέον χρόνων του εμβληματικού αυτού ξενοδοχείου της Λευκωσίας, που βρίσκεται δίπλα στην Πράσινη Γραμμή και από το 1974 μέχρι σήμερα, αντί να φιλοξενεί τους πρωταγωνιστές της κοσμοπολίτικης ζωής του τόπου, στεγάζει μόνο στρατιώτες μέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο».

Όπως είπε η κ. Δημητρίου «το ιστορικό πλέον Λήδρα Πάλας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρ’ όλο που οι νεότεροι από εμάς δεν ζήσαμε το ξενοδοχείο και την αίγλη του πριν από το 1974, γνωρίζουμε ότι εκεί γιορτάστηκε με επίσημο γεύμα η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Αυγούστου 1960».

« Γνωρίζουμε για τη μάχη του Λήδρα Πάλας, στις 20 του μαύρου Ιούλη του 1974, η οποία σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, έμελλε να καθορίσει την κατάλυση ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι εκεί έγινε η ανταλλαγή αιχμαλώτων του 1974», ανέφερε.

Επίσης, είπε πως «γνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε στις συνομιλίες και στις συναντήσεις επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, με την ελπίδα ότι η επιστροφή, η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα επιτευχθεί το συντομότερο», για να προσθέσει πως «γνωρίζουμε ακόμα ότι εκεί λίγο πριν από την πανδημία πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εικαστική και ιστορική έκθεση με αφορμή την επιστροφή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στους νόμιμους κατόχους τους έργων τέχνης Κυπρίων και ξένων ζωγράφων».

Σημείωσε, τέλος, την περσινή συνάντηση εκεί του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τη λήψη κοινών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Ανέφερε ακόμα ότι η πρόσκληση να εγκαινιάσει αυτή την τόσο σπουδαία έκθεση εδώ, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, ένα εξίσου σημαντικό μουσείο της Κύπρου, την χαροποίησε ιδιαίτερα.

«Μέσα από αυτήν», είπε, «αναδεικνύεται η σημασία του ξενοδοχείου και αναβιώνει η πολυεπίπεδη ιστορία του με έναν πολυφωνικό και πολυδιάστατο τρόπο, που παρακινεί τους επισκέπτες της έκθεσης να μελετήσουν εκτενέστερα την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου και να τιμήσουν τη Λευκωσία».

Συνεχάρη, τέλος, τους διοργανωτές της έκθεσης, τον Δήμο Λευκωσίας, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας CYENS, «που με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των πρωτότυπων εφαρμογών που έχει αναπτύξει θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σπουδαιότητα του λαμπρού αυτού χώρου, ανυπομονώ να ακούσω αυτές τις ιστορίες και να περιηγηθώ στην έκθεση».

(ΚΥΠΕ