X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΗ Πρόεδρος του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου προειδοποιεί για κίνδυνο πολιτειακής εκτροπής

Η Πρόεδρος του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου προειδοποιεί για κίνδυνο πολιτειακής εκτροπής

Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, οι οποίες στοχεύουν μεταξύ άλλων στον περιορισμό του ελέγχου συνταγματικότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και στην αυξημένη επιρροή της κυβέρνησης στον διορισμό και στην προαγωγή δικαστών, βρίσκουν από χθες αντιμέτωπη και την νυν Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Εστέρ Χαγιούτ.

Η Χαγιούτ σε ομιλία της σε νομικό συνέδριο στην Χάιφα είπε μεταξύ άλλων ότι τα νέα νομοθετήματα που πρόκειται να τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες «θα πλήξουν καταλυτικά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, καθιστώντας την άφωνη».

«Φέτος το Ισραήλ συμπληρώνει 75 χρόνια ανεξαρτησίας ως ένα κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό. Πρόκειται για ένα χρονικό σημείο αναφοράς τα 75χρονα μίας χώρας, αλλά δυστυχώς, εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές τεθούν σε εφαρμογή, το 75ο έτος του κράτους μας θα μείνει στην Ιστορία ως η χρονιά που ο δημοκρατικός του χαρακτήρας δέχθηκε ένα πλήγμα  μοιραίο», τόνισε.

«Οι μεταρρυθμίσεις εισάγουν διάταξη που θα αφαιρεί από το δικαστήριο τη δυνατότητα να ακυρώνει νόμους που πλήττουν ή περιορίζουν δυσανάλογα τα ατομικά δικαιώματα. Η νέα αυτή διάταξη δίνει στο κοινοβούλιο την εξουσία, με την υποστήριξη εκάστοτε κυβέρνησης, να ψηφίζει νόμους που θα θίγουν τις ατομικές ελευθερίες χωρίς κανέναν περιορισμό», είπε τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα πλήξουν τις ατομικές ελευθερίες των Ισραηλινών πολιτών.

Η νομική σύμβουλος της κυβέρνησης, Γκάλι Μπαχαράβ Μιάρα, η οποία και στο παρελθόν είχε επικρίνει δημοσίως τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, στην ομιλία της στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας».

Την ίδια στάση ως προς τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τηρεί και ο δικηγορικός κλάδος του Ισραήλ. Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δικηγόρων έξω από τα κεντρικά δικαστήρια της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ, της Χάιφας και της Ναζαρέτ κρατώντας πλακάτ με τις φράσεις «Όχι στην κατάργηση των αρχών της διακήρυξης της ανεξαρτησίας» και «Δεν έχετε την εντολή να γυρίσετε τη χώρα στην εποχή της Βρετανοκρατίας».

Από πλευράς της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, σχολιάζοντας τις θέσεις που εξέφρασε η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Εστέρ Χαγιούτ, δήλωσε ότι «η ρητορική αυτή μοιάζει με εκείνη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης».

Πρόκειται «για την ίδια ακριβώς πολιτική ατζέντα με στόχο την δημιουργία κλίματος αναταραχής στους δρόμους. Η απόφαση της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τεθεί προσωπικά στο ίδιο στρατόπεδο με την αντιπολίτευση αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η δικαιοσύνη έχει ξεφύγει από την ορθή της πορεία», είπε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ομάδες που εκφράζουν την κοινωνία των πολιτών προγραμμάτισαν για αύριο βράδυ στο κέντρο του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Χάιφα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πορείες κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share