X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές Εκλογές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές Εκλογές

Μία μόλις εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι προχώρησαν σε διαδοχικές συναντήσεις με κοινότητες και φορείς το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ πραγματοποιήθηκαν μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Κύπρου. Μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα τους, ήταν η οικονομία, η παιδεία, η φορολογική πολιτική, η αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς και το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ανοιχτού διαλόγου των υποψηφίων με πολίτες.

Τη διαβεβαίωση ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρεθεί και πάλι στην κορυφή, πρώτοι την πρώτη Κυριακή και θριαμβευτές στις 12 του Φλεβάρη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση που έγινε στην Λάρνακα το βράδυ της Παρασκευής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.

Εξάλλου, σε δήλωση του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελούν το εργαλείο της κοινωνικής δικαιοσύνης για τη μεσαία τάξη, που πλήρωνε και πληρώνει μόνο φόρους. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η ισχυρή οικονομία, «για να δίνεις κίνητρα για εγχώριες αλλά και προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Σε άλλη δήλωσή του είπε ότι «έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι σε καιρούς πάρα πολύ δύσκολους να ζητούν την αποκατάσταση της αγοραστικής τους δύναμης» όμως πρόσθεσε ότι «εξίσου δίκαιο έχει και η εργοδοτική πλευρά όταν ανησυχεί για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Χωρίς να επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων κυπριακών επιχειρήσεων, μπορεί να αποκατασταθεί απόλυτα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, βάζοντας στην εξίσωση επιπρόσθετα με τη σημερινή ΑΤΑ και τη φορολογική ελάφρυνση».

Οι εθνικά υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου, ανησυχούν από τα τετελεσμένα που δημιουργεί το πέρασμα του χρόνου, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα Τάσου Κωνσταντίνου, που τελέστηκε, την Κυριακή, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Αναφωτία.

Σε ανακοίνωσή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε επίσης ότι μετά τη δημόσια έκκληση που απηύθυνε το Σάββατο σε όλους τους Υποψηφίους που συμμετείχαν στο τελευταίο διακαναλικό debate, για ένα ανοιχτό διάλογο ώστε οι πολίτες να μπορούν να υποβάλλουν ελεύθερα τα ερωτήματα τους για οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν, το επιτελείο του απέστειλε την Κυριακή γραπτή πρόσκληση στα επιτελεία των άλλων έξι υποψηφίων, που συμμετείχαν στο τελευταίο διακαναλικό debate, για συμμετοχή σε ανοιχτό διάλογο.

«Ο επανασχεδιασμός της δημόσιας Παιδείας για εμάς δεν είναι απλώς προτεραιότητα. Είναι κοινωνική ανάγκη», ανέφερε σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σημείωσε, ακόμα, ότι «με ευθύνη της Κυβέρνησης, καλλιεργήθηκε ένα κλίμα τοξικό, με έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, με απουσία διαλόγου, με πρόχειρους σχεδιασμούς και μονομερείς αποφάσεις, με αμφιλεγόμενες και αποσπασματικές πολιτικές, με απαξίωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών».

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε, εξάλλου, ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ακόμα μία «ιστορία αποτυχίας» της Κυβέρνησης που φεύγει, για την οποία, ωστόσο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνουν περήφανοι και ζητούν την ψήφο του λαού ως συνεχιστές της. Στην κάλπη των προεδρικών εκλογών ο λαός έχει δύο επιλογές, είτε να επιλέξει την συνέχιση της ίδιας πορείας “που μας εγκλώβισε σε ανεπαρκείς πολιτικές και συρματοπλέγματα, είτε να κάνει την επιλογή της αλλαγής” είπε.

Την Κυριακή ο κ. Μαυρογιάννης βρέθηκε στην Αναγέννηση Τρικώμου, στη Χοιροκοιτία, και στην Ομόνοια Άσσιας, στην Αλάμπρα, σε συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατεία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του επιτελείου του, είπε ότι οι δύο επίδοξοι συνεχιστές του Νίκου Αναστασιάδη, δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις στα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες.

«Ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να λάβουν μέτρα για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Δεν έχουν ούτε την αξιοπιστία ούτε το πολιτικό κεφάλαιο, να προβούν σε μεταρρυθμίσεις ή να λάβουν μέτρα προς όφελος των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε το όραμα, την ισχυρή βούληση και τους κατάλληλους ανθρώπους, για να φέρουμε την αλλαγή στον τόπο μας, μία αλλαγή, που θα προσφέρει ευημερία και ποιότητα ζωής, σε όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και όχι για μία χούφτα λίγων και εκλεκτών».

Μεγαλειώδη νίκη και ισχυρή λαϊκή εντολή ζήτησε για εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, μιλώντας σε συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του κατά τη διάρκεια περιοδείας στο Μενεού, στο Μαζωτό, στις Αγγλισίδες και στη Χοιροκοιτία το Σάββατο, ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή και δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια ομιλίας του στην τελική παγκύπρια προεκλογική του συγκέντρωση που έγινε στην Κρατική έκθεση, στη Λευκωσία, ζήτησε εξάλλου ισχυρή λαϊκή εντολή και ανέφερε ότι είναι πανέτοιμος να σχηματίσει «μια Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής» με στόχο να είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Είπε ότι «η εθνική ενότητα είναι μια ιστορική αναγκαιότητα που δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα».

Στο πλαίσιο των προτάσεων του που αφορούν τη νεολαία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε την υιοθέτηση πολιτικής για παραχώρηση προπληρωμένης κάρτας, αξίας 350 ευρώ στους νέους και νέες με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του επιτελείου, Ανδρέας Φυλακτού, ανέφερε, ότι ακολουθώντας τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως κίνητρο για υγιή ψυχαγωγία, εξοικείωση με τον πολιτισμό και τις τέχνες, η κάρτα αυτή, που η διάρκειά της θα είναι για ένα χρόνο, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους νέους και τις νέες, μεταξύ άλλων, για παρακολούθηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς και αγορές από βιβλιοπωλεία.

«Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Χριστοδουλίδης ότι η ψήφος των νέων μας δεν εξαγοράζεται με δωροκουπόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Γιώργος Χατζηγεωργίου.

Τη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων της ΕΕ, προτείνει ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης.

«Με την αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην ΕΕ, βάζουμε στόχους για αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία των πιο προηγμένων κρατών-μελών, για να επιτύχουμε ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μας, βιώσιμη, πράσινη οικονομία και ομαλή λειτουργία της αγοράς, τόνωση της επιχειρηματικότητας σε νέους τομείς υπηρεσιών και τεχνολογιών, προσέλκυση επενδύσεων σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με ποιότητα ζωής και κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης, διατύπωσε τη θέση πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανάλωσε μια δεκαετία χωρίς στρατηγική για μετάβαση στις ΑΠΕ και άφησε τα εργοστάσια της ΑΗΚ να καίνε μαζούτ, ενώ το πολυδάπανο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου βρίσκεται σε περιπέτειες.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρει πως “η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ερίζει με τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού που ζήτησαν να σταματήσει αμέσως την έγκριση νέων οικιακών φωτοβολταϊκών, μέχρι να τεθούν νέες τεχνικές προδιαγραφές, προς αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το ηλεκτρικό σύστημα”.

Ακόμα ένα “προεκλογικό πυροτέχνημα” του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Κολοκασίδη το ότι ο κ. Νεοφύτου μια βδομάδα πριν τις εκλογές ζήτησε τη διοργάνωση δημόσιων συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων.

«Πρόκειται για ακόμα ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του κ. Νεοφύτου, καθώς πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα», αναφέρει σε ανακοίνωση το εκλογικό επιτελείο Κολοκασίδη. Προσθέτει ότι «ο κ. Κολοκασίδης έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι είναι έτοιμος να παρευρεθεί σε συζήτηση για τις προεδρικές οποιαδήποτε μέρα και οπουδήποτε, ακόμα και αν έπρεπε να ακυρώσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις» και πως «άλλοι κρύβονταν, όχι ο κ. Κολοκασίδης».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share