Home ΤΟΜΕΙΣ Η πρόοδος του τραπεζικού συστήματος στο τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος σε διαδικτυακό σεμινάριο

Η πρόοδος του τραπεζικού συστήματος στο τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος σε διαδικτυακό σεμινάριο

0
Η πρόοδος του τραπεζικού συστήματος στο τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος σε διαδικτυακό σεμινάριο

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με εφαρμογή προηγμένων κανονισμών και την υλοποίηση μεταρρυθμιστικών δράσεων, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Τραπεζών με την παρουσία στελεχών από επιχειρήσεις και οργανισμούς κυρίως στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε στη διαδικτυακή παρουσίαση με τίτλο «η εδραίωση της κουλτούρας συμμόρφωσης», μια επανάσταση στην τραπεζική κουλτούρα και τις διαδικασίες έχει μειώσει την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου, μετρίασε την εξάρτηση από τρίτα μέρη, ενώ αντιμετώπισε εφάρμοσε αυστηρή πολιτική σε σχέση με τις εταιρείες κέλυφος, κάτι που οδήγησε στην συνεργασία με τέσσερις ανταποκρίτριες τράπεζες όσον αφορά τις συναλλαγές με αμερικανικό δολάριο σε σύγκριση με μόλις μία πριν μερικά χρόνια.

O Σύνδεσμος σε συνεργασία με τον νομικό οίκο “Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP” έχει από το 2018 ξεκινήσει μια εκστρατεία κυρίως στις ΗΠΑ με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη καθαρότητα γύρω από το έργο που έγινε στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα αναφορικά με την συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο και τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με δραστηριότητες νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζουμε την συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ανέλαβε ο Σύνδεσμος Τραπεζών και τα μέλη του. Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι διεθνώς να έχουν μια ακριβή αντίληψη της αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου και της κουλτούρας που έχουν επισυμβεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε σε παρέμβασή του στην διαδικτυακή εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς.

Εξέφρασε τη δέσμευση του Συνδέσμου για την υλοποίηση περαιτέρω προόδου στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των παγκοσμίως καλύτερων πρακτικών και προτύπων στον τομέα καταπολέμησης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και τη μείωση του κινδύνου στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χάρης Πουαγκαρέ ανέφερε από την πλευρά του πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν εμπόδιο στην οικονομική και κανονιστική πρόοδο στην Κύπρο.

«Παρά τον Covid έχουμε συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης των κινδύνων και βελτίωσης του ισολογισμού των τραπεζών μας, πέραν της απομόχλευσης του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε, προσθέτοντας ενδεικτικά πως οι καταθέσεις από Ρώσους καθώς και από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών υποχώρησε στο 6% το συνολικών καταθέσεων στο σύστημα, ενώ έχει περιοριστεί στο ελάχιστο ο ρόλος των μεσαζόντων, εφαρμόστηκε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τις εταιρείες πλαίσιο, ενώ αναμένεται η λειτουργία του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.

«Έτσι έχουμε πετύχει αυτό που πιστεύουμε ένα ΄μια υψηλή κουλτούρα στο τραπεζικό σύστημα», είπε

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Κρεγκ Σάπερσταϊν, συνέταιρος στο δικηγορικό οίκο Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP και συντονιστής του πάνελ, τεχνοκράτες του Αμερικανικού Κογκρέσου οι οποίοι καταπιάνονται με τον καταρτισμό μεταρρυθμίσεων στις νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος ότι πλέον η Κύπρος αποτελεί ένα παράδειγμα που επηρεάζει το έργο τους.

Ο Μάριος Σκανδάλης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Τράπεζα Κύπρου ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι μετά την κρίση του 2013 έπρεπε να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Κύπρο.

«Σε διαφορετική περίπτωση το παιγνίδι θα τελείωνε για την κυπριακή οικονομία», είπε, για να προσθέσει αντί της απλής συμμόρφωσης με τις κανονιστικές υποχρεώσεις, επικεντρωθήκαμε ενεργά στην εξεύρεση σημείων αναφοράς διεθνούς αριστείας και στην εισαγωγή τους στο λειτουργικό πλαίσιο.

«Αν θέλεις να ανακτήσεις την αξιοπιστία σου, τότε η απλή συμμόρφωση δεν είναι αρκετή. Πρέεπι να επιδείξεις ότι είσαι έτοιμος, ικανός και δεσμευμένος να κάνεις το έξτρα μίλι ως ένας ξεκάθαρος παγκόσμιος ηγέτης του τομέα», είπε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε χύσει αίμα στην Κύπρο», παραπέμποντας στον κλείσιμο χιλιάδων λογαριασμών και στον τερματισμό συνεργασίας με οντότητες με ύποπτες δραστηριότητες.

Από την πλευρά του, ο Ματθαίος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Συμμόρφωσης της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε από την πλευρά του πως η Κύπρος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Ανέδειξε την αύξηση των ανταποκριτριών τραπεζών από μία σε τέσσερις αλλά και τις αναφορές του τότε Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίες Μάρσαλ Μπίλινγκσλι και της προέδρου της επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Μαξίν Γουότερς.

Πηγή:ΚΥΠΕ