X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΑΠΟΨΕΙΣΗ πρόσφατη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Β.Ιρλανδίας, λέει ο...

Η πρόσφατη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ αντιμετωπίζει τις ανησυχίες της Β.Ιρλανδίας, λέει ο Ιρλανδός Πρέσβης

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ», καθώς αντιμετωπίζει πλήρως τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολίτες και επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ τη Δευτέρα ο Ιρλανδός Πρέσβης στην Κύπρο, Κόνορ Λονγκ.

Ο Πρέσβης της Ιρλανδίας μιλούσε για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία ειδικότερα, ο κ. Λονγκ είπε ότι το Πλαίσιο παρέχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα και προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, διασφαλίζοντας ότι τα ίδια τρόφιμα και φάρμακα θα είναι διαθέσιμα στη Βόρεια Ιρλανδία όπως και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Λονγκ, είναι ότι δίνει επίσης στους εκπροσώπους και τους ενδιαφερόμενους φορείς της Βόρειας Ιρλανδίας λόγο για το πώς θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των εκλεγμένων εκπροσώπων, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των καταναλωτών στη Βόρεια Ιρλανδία εισακούστηκαν από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι μέσω στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν πρακτικές λύσεις για τις πραγματικές ανησυχίες που τέθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Ιρλανδός Πρέσβης εκτίμησε ότι τα μέρη στη Βόρεια Ιρλανδία θα χρειαστούν χρόνο για να εξετάσουν τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι ο στόχος πλέον είναι να λειτουργήσουν οι θεσμοί της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και στα τρία σκέλη (δημοκρατικοί θεσμοί στη Βόρεια Ιρλανδία, θεσμοί Βορρά-Νότου και βρετανο-ιρλανδικοί θεσμοί). «Αυτό επιθυμεί ξεκάθαρα ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας», τόνισε.

Αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους της Ιρλανδίας, ο κ. Λονγκ επανέλαβε ότι αυτοί παραμένουν οι ίδιοι: η προστασία της ενιαίας αγοράς, η προστασία των κεκτημένων της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η ενίσχυση της ΕΕ και η οικοδόμηση μιας ζωντανής και διαρκούς σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε επίσης ότι η επίτευξη αυτής της συμφωνίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέποντας στις δύο πλευρές να σφυρηλατήσουν μια ισχυρότερη εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ η συμφωνία παρέχει επίσης την ευκαιρία για μια βελτιωμένη βρετανο-ιρλανδική εταιρική σχέση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την ευημερία στα δύο κράτη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share