X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Πρωθυπουργός της Ιταλίας ζητά βοήθεια για τη Τυνησία και προειδοποιεί για...

Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας ζητά βοήθεια για τη Τυνησία και προειδοποιεί για «κύμα μετανάστευσης»

Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προέτρεψε την Παρασκευή για μεγαλύτερη υποστήριξη για την Τυνησία, προειδοποιώντας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για τον κίνδυνο ενός «μεταναστευτικού κύματος» προς την Ευρώπη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Ίσως δεν γνωρίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία και την ανάγκη υποστήριξης της σταθερότητας σε ένα έθνος που έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, στην οποία είπε ότι έθιξε το θέμα.

«Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με τον σωστό τρόπο, (η κατάσταση) κινδυνεύει να εξαπολύσει ένα κύμα μετανάστευσης που είναι αντικειμενικά άνευ προηγουμένου», είπε.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο μετά τις εκλογές, στις οποίες το κόμμα της υποσχέθηκε να περιορίσει τη μαζική μετανάστευση στην Ιταλία.

Η Μελόνι είπε ότι συζήτησε για την Τυνησία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια μιας διμερούς συνάντησης αργά την Πέμπτη, την οποία χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική», μετά από μήνες εντάσεων μεταξύ Ρώμης και Παρισιού για τη μετανάστευση και άλλα θέματα.

Επιβεβαίωσε τα σχέδια για μια αποστολή στη χώρα της βόρειας Αφρικής με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας και της Γαλλίας και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον.

Η Μελόνι είπε ότι συζήτησε επίσης την κατάσταση με τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είπε ότι θα επισκεφθεί την Τυνησία τις επόμενες ημέρες.

Η Τυνησία παλεύει με το αυξανόμενο χρέος και τις αυξανόμενες τιμές που επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου για ένα πακέτο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε αντάλλαγμα επιδιώκει μεταρρυθμίσεις.

«Το θεμελιώδες ζήτημα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επομένως πρέπει να γίνει διπλωματική προσπάθεια για να πειστούν και τα δύο μέρη, το ΔΝΤ και η Κυβέρνηση της Τυνησίας, να κλείσουν αυτή τη συμφωνία για να σταθεροποιηθεί οικονομικά η περιοχή», είπε.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Τυνησία κινδυνεύει να καταρρεύσει “οικονομικά ή κοινωνικά”, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα ροή μεταναστών προς την Ευρώπη – μια εκτίμηση που απορρίφθηκε από την Τύνιδα.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share