X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ ρητορική Πούτιν αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ

Η ρητορική Πούτιν αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση, δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ

Η Ρωσία γνωρίζει καλά πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να γίνει πραγματικότητα και πως δεν μπορεί να κερδηθεί, ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας και για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων αν δεχθεί επίθεση.

«Πρόκειται για επικίνδυνη και απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική. Δεν είναι καινούργια, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος και πως δεν μπορεί να κερδηθεί, και πως θα έχει πρωτοφανείς συνέπειες για τη Ρωσία» τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ έχει επίσης αυξήσει την παρουσία του, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, για να αφαιρέσει κάθε περιθώριο για λάθος υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις στη Μόσχα» όπως είπε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ πρόσθεσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ρωσίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αλλαγές στην πυρηνική στάση, στην πυρηνική ετοιμότητα, αλλά το παρακολουθούμε πολύ στενά και παραμένουμε σε εγρήγορση» σημείωσε.

«Η ομιλία αποτελεί κλιμάκωση, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη. Ως εκ τούτου, έχουμε προετοιμαστεί. Θα παραμείνουμε ψύχραιμοι και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, η ομιλία «αποδεικνύει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα σχέδια του Προέδρου Πούτιν».

«Έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό. Νόμιζε ότι ήταν σε θέση να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας μέσα σε λίγες ημέρες. Στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τη βόρεια Ουκρανία, τις περιοχές γύρω από το Κίεβο, και στη συνέχεια εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς. Αυτή η επίθεση ανακόπηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις και τώρα στην πραγματικότητα οι Ουκρανοί κατάφεραν να απελευθερώσουν εδάφη. Έτσι, η ομιλία, η μερική κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας απλώς αποδεικνύουν ότι υπολόγισε λάθος» όπως είπε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήγησε πως η όποια κινητοποίηση θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων όμως θα πάρει χρόνο. «Θα χρειαστούν εξοπλισμό και αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένα. Δεν έχουν σωστή διοίκηση και έλεγχο και επίσης έχουν αγωνιστεί πολύ με την υλικοτεχνική υποδομή».

Τόνισε ωστόσο πως τυχόν αύξηση των στρατευμάτων θα φέρει κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Αυτό θα σημαίνει περισσότερα δεινά, περισσότερες απώλειες ζωών. Ουκρανικές ζωές, αλλά και ρωσικές ζωές. Ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αποσύροντας τις δυνάμεις του, σταματώντας να εισβάλλει σε μια άλλη χώρα» κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share