X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑH ρητορική του αναθεωρητισμού υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

H ρητορική του αναθεωρητισμού υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε, σήμερα, στο Βίλνιους.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενημέρωση που παρείχε στη Λιθουανή Πρωθυπουργό αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

«Μια ρητορική αναθεωρητισμού μπορεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα σε μια περίοδο που το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια ακόμα πηγή έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι η Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ανοιχτό «ένα παράθυρο διαλόγου, αλλά κρατά σταθερά κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές, ειδικά όταν αυτές αφορούν την εθνική κυριαρχία».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στον ρωσικό πόλεμο δείχνει ότι «θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά, σα να μην υπάρχει σωστό ή λάθος».

«Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αποδεκτό να παρέχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και αγνοεί τις κυρώσεις της ΕΕ», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν όλες οι χώρες με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, εκτίμησε ότι «όσο περισσότερη πίεση ασκούμε σε εκείνες τις χώρες που διευκολύνουν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει».

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι Ελλάδα και Λιθουανία εργάζονται από κοινού για την εύρεση συγκεκριμένων και ξεκάθαρων λύσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου.

«Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα συμφωνηθούν σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η πίεση που αντιμετωπίζουμε όλοι», ανέφερε ίδιος, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να σταλεί «ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη Ρωσία όσο και στις αγορές, ότι η κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου θα αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλοντας κάποιου είδους ανώτατο πλαφόν στον δείκτη TTF».

Στο ζήτημα της μετανάστευσης και της εργαλειοποίησής της από τρίτες χώρες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας υπάρχει πολύ καλή και στενή συνεργασία.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share