Home Featured H Ρώμη η πόλη της Μεσογείου με τη μεγαλύτερη πλαστική ρύπανση

H Ρώμη η πόλη της Μεσογείου με τη μεγαλύτερη πλαστική ρύπανση

0
H Ρώμη η πόλη της Μεσογείου με τη μεγαλύτερη πλαστική ρύπανση

Από τις 10 πόλεις που είναι οι πλέον υπεύθυνες για πλαστική ρύπανση στην περιοχή της Μεσογείου, πέντε βρίσκονται στην Ιταλία, με τη Ρώμη να κατατάσσεται στην κορυφή, ακολουθούμενη από το Μιλάνο, το Τορίνο, το Παλέρμο και τη Γένοβα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής.

Το WWF ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία ενόψει της πέμπτης συνόδου της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEA-5) που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Το WWF ζήτησε την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συνθήκης. Συνολικά, 229.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη Μεσόγειο κάθε χρόνο. Πάνω από το μισό αυτού του πλαστικού προέρχεται από τρεις μόνο χώρες: 32% από την Αίγυπτο, 15% από την Ιταλία και 10% από την Τουρκία.

Η Ευρώπη, ο δεύτερος κύριος παραγωγός πλαστικού μετά την Κίνα, απελευθερώνει κάθε χρόνο 307-925 εκατομμύρια απορρίμματα στη θάλασσα, το 82% των οποίων είναι πλαστικά.

Η κύρια πηγή πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα προέρχεται από τις δραστηριότητες στην ακτή και την αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, ακολουθούμενες από δραστηριότητες στη θάλασσα (22%) όπως η αλιεία και η ναυσιπλοΐα.

Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει την υψηλότερη συγκέντρωση μικροπλαστικών που μετρήθηκε στο βαθύ θαλάσσιο περιβάλλον, 1,9 εκατομμύρια θραύσματα ανά τετραγωνικό μέτρο, ανέφερε η WWF. Τουλάχιστον 116 είδη ζώων που ζουν στη Μεσόγειο έχουν καταπιεί πλαστικό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πηγή:KYΠΕ