Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ H Ρωσία αντιτίθεται στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής BRICS

H Ρωσία αντιτίθεται στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής BRICS

0
H Ρωσία αντιτίθεται στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής BRICS

Η Ρωσία είναι αντίθετη με την παρουσία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, που προγραμματίζεται για τις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε ο Yφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ.

«Στείλαμε το μήνυμα ότι, με όλο το σεβασμό στα προνόμια της χώρας υποδοχής να προσκαλέσει κάποιους φιλοξενούμενους, χρειάζεται να εκκινούμε από το γεγονός ότι οι BRICS είναι μια ένωση κρατών, που αρνούνται καταρχήν τις μονομερείς κυρώσεις ως μέθοδο επίλυσης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Και είναι κατανοητό ότι, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, η εμφάνιση εκπροσώπων της συλλογικής Δύσης εκεί είναι ολοφάνερο ότι είναι ακατάλληλη», δήλωσε ο Ρώσος Yφυπουργός, συνεχίζοντας την τροφοδότηση του «διπλωματικού θρίλερ», που προκλήθηκαν από γαλλικά δημοσιεύματα και δηλώσεις ότι το Παρίσι ενδιαφέρεται να είναι παρών και μάλιστα σε επίπεδο προέδρου της χώρας στη Σύνοδο των BRICS.

Κατά τον κ. Ριαμπκόφ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη όλων των χωρών-μελών των BRICS για πιθανούς προσκεκλημένους εκτός του Οργανισμού και αυτή η ρωσική θέση έχει μεταφερθεί στη νοτιοαφρικανική πλευρά, με την οποία έχει μεταξύ άλλων συμφωνηθεί ότι κεντρικό θέμα συζήτησης της Συνόδου θα είναι και η διεύρυνση του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνει το ΤΑΣΣ, η Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κατρίν Κολονά είχε πρόσφατα δηλώσει μετά τις συνομιλίες που είχε στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ ότι ο Μακρόν μπορεί να εξετάσει τη δυνατότητα να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, εάν λάβει τέτοια πρόσκληση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δεν κατανοεί με ποια ιδιότητα ο Γάλλος ηγέτης θα μπορούσε να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών των BRICS. «Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε πώς, υπό ποια ιδιότητα, για ποιο σκοπό [ο Μακρόν θα μπορούσε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής], δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση.

Οι BRICS αποτελούνται σήμερα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, τα αρχικά των οποίων έχουν ονομάσει τον διακρατικό Οργανισμό, ο οποίος πολιορκείται, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ και σχετικές ανακοινώσεις Ρώσων αξιωματούχων από 20 χώρες, που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του, είτε να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις. Μεταξύ αυτών αναφέρονται ως πιθανότερα νέα κράτη-μέλη, χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία και η Αίγυπτος, αλλά και το Ιράν και η Αργεντινή.

Όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο τα ζητήματα της προετοιμασίας της Συνόδου, αλλά και της διά ζώσης συμμετοχής του Ρώσου Προέδρου συζητήθηκαν πρόσφατα μεταξύ των Προέδρων Ρωσίας και Νότιας Αφρικής Βλαντίμιρ Πούτιν και Σίριλ Ραμαφόζα κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Χωρίς να έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει την τελική απόφασή του το Κρεμλίνο αφήνει να εννοηθεί με τοποθετήσεις αξιωματούχων ότι θεωρεί αυτονόητο πως η διπλωματική ασυλία κατά τη διάρκεια διεθνών Συνόδων επεκτείνεται σε όλα τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, επομένως θεωρεί αδιανόητο να επιχειρηθεί οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής των υποχρεώσεων της Ν.Αφρικής έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και υλοποίησης του εντάλματος σύλληψης, που έχει εκδώσει για τον Ρώσο Πρόεδρο και έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα νομικά ανυπόστατο.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι πολλά οργανωτικά ζητήματα, «μεταξύ των οποίων και για την εκτέλεση από τη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου παραμένουν ανοικτά», ωστόσο η προετοιμασία της Συνόδου «εξελίσσεται δραστήρια».

Πηγή:ΚΥΠΕ