X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Ρωσία κατηγορεί την Αρμενία για την κατάρρευση των συνομιλιών με το...

Η Ρωσία κατηγορεί την Αρμενία για την κατάρρευση των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία κατηγόρησε την Πέμπτη την Αρμενία για διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που προκαλεί τριβές μεταξύ των συμμάχων Μόσχας και Ερεβάν για τη σύγκρουση.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνομιλίες για να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ – έναν αποσχισμένο θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά φιλοξενεί κυρίως αρμενικό πληθυσμό.

Τον περασμένο μήνα, κάποιοι Αζέροι που ισχυρίζονται ότι είναι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είχαν μπλοκάρει τις μεταφορές κατά μήκος του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία σε αυτό που το Ερεβάν αποκάλεσε αποκλεισμό που επικυρώθηκε από την Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού λέει ότι οι διαδηλωτές έχουν εύλογες ανησυχίες για παράνομη εξόρυξη εκ μέρους των Αρμενίων και έχουν αρνηθεί ότι η περιοχή βρίσκεται υπό αποκλεισμό.

Σε δήλωση την Πέμπτη, η Ρωσία κατηγόρησε την Αρμενία για την ακύρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και κάλεσε το Ερεβάν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η θέση του Ερεβάν όταν οι επίσημες δηλώσεις τους διαφέρουν τόσο σημαντικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Είπε ότι η απόφαση του Ερεβάν να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα “μας εμπόδισε να συζητήσουμε τη συνθήκη ειρήνης”, προσθέτοντας: “Εάν οι Αρμένιοι εταίροι μας ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν αυτά τα προβλήματα… τότε αντί να ασχολούνται με το σχολαστικισμό, είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

Οι αξιωματούχοι στο Ερεβάν εξοργίζονται ολοένα και περισσότερο με τη Ρωσία – επίσημα σύμμαχο μέσω μιας συνθήκης αμοιβαίας αυτοάμυνας – επειδή δεν έκανε περισσότερα για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Σύμφωνα με μια ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε το 2020, η Ρωσία ανέπτυξε ένα ειρηνευτικό σώμα στην περιοχή και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε να διασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία λέει ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τηρεί αυτή τη συμφωνία και θέλει οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις να κάνουν περισσότερα για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Η Μόσχα έχει πει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share