X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΤη Σύνθεση της Νέας Κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ρισι Σούνακ, ο Νέος Πρωθυπουργός...

Τη Σύνθεση της Νέας Κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Ρισι Σούνακ, ο Νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Τους υπουργούς της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο Ρισι Σούνακ, νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ειδικότερα, παραμένει στα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικώνστη νέα κυβέρνηση ο Τζέρεμι Χαντ. Ο 55χρονος Χαντ, ένας έμπειρος πολιτικός που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Υγείας και Εξωτερικών, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να κατευνάσει την θύελλα που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας και του προκατόχου του, του Κουάζι Κουάρτενγκ.

Μετά τον διορισμό του ακύρωσε σχεδόν όλες τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Κουάρτενγκ και προειδοποίησε ότι θα έρθουν «δύσκολα μέτρα». Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Ντόμινικ Ράαμπ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, θέσεις τις οποίες κατείχε και στο παρελθόν, επί πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον. Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ασθένησε με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Σούνακ, ο Τζέιμς Κλέβερλι θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ο Μπεν Γουάλας διατηρεί το υπουργείο Άμυνας ενώ ο βουλευτής Σάιμον Χαρτ θα αναλάβει συντονιστής της κομματικής πειθαρχίας (chief whip).  Ο 53χρονος Κλέβερλι είχε υποστηρίξει αντίπαλο του Σούνακ δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το καλοκαίρι είχε ταχθεί υπέρ της Λιζ Τρας στις ψηφοφορίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Το περασμένο Σάββατο εξέφρασε την προτίμησή του στον Μπόρις Τζόνσον προτού εκείνος ανακοινώσει τελικά ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, ο διορισμός του τον προηγούμενο μήνα ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας θεωρήθηκε η «ανταμοιβή» για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Στο πρώτο δείγμα γραφής που έδωσε ως υπουργός Εξωτερικών, ο Κλέβερλι διατήρησε την ισχυρή υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στους ρώσους εισβολείς. Είναι επίσης επιφορτισμένος με τη διαχείριση της αντιπαράθεσης Λονδίνου-Βρυξελλών για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «καλύτερο κλίμα». Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, εκπροσωπώντας το Έσσεξ (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) και έγινε συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου. Το 2018 έγινε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και συμπρόεδρος 18 μήνες αργότερα.

Όταν η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραιτήθηκε το 2019, έθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή της, καλώντας τους Τόρις «να κάνουν ένα άλμα πίστης, να παρακάμψουν μια γενιά και να ψηφίσουν υπέρ ενός σχετικά νέου βουλευτή». Όμως, ύστερα από μια εβδομάδα, παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα να εξαφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη προκειμένου να φθάσει στον τελικό γύρο. Μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζέιμς Κλέβερλι είχε αναλάβει για δύο μήνες το υπουργείο Παιδείας.

Έπειτα από «διάλειμμα» μίας εβδομάδας, η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας επειδή παραβίασε τους «κανόνες ασφαλείας» αναφορικά με τον χειρισμό ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών, επανέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών, στη νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η Μπράβερμαν φέρεται ότι συγκρούστηκε με την Τρας για το μεταναστευτικό, με την πρώτη να επιθυμεί την τήρηση «σκληρής γραμμής». Είχε πει μάλιστα ότι ήθελε να δει αιτούντες άσυλο να στέλνονται στη Ρουάντα. Επισήμως, υπέβαλε την παραίτησή της αποδεχόμενη ότι «έκανε λάθος» επειδή χρησιμοποίησε το προσωπικό e-mail της για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Ο βουλευτής Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος. Ο Ζαχάουι, 55 ετών, γεννήθηκε στο Ιράκ αλλά η οικογένειά του, που είναι κουρδικής καταγωγής, εγκαταστάθηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για σύντομο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), μετά την παραίτηση του ίδιου του Σούνακ από το αξίωμα αυτό.

Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθειά της να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Πένι Μόρντοντ διορίστηκε εκ νέου σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, αξίωμα το οποίο κατείχε και επί των ημερών της Λιζ Τρας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξάλλου, από τη θέση αυτή, η Πένι Μόρντοντ προήδρευσε της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και της ανακήρυξης του Καρόλου Γ’ ως νέου μονάρχη.

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέρεται να έχει «ευρεία απήχηση» στους κόλπους των Συντηρητικών, λόγω της ικανότητάς της να διατηρεί φιλίες με συναδέλφους της από διαφορετικές πτέρυγες των Τόρις. Άλλωστε, οριακά δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, όπου αναμετρήθηκαν τελικά η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σούνακ.

Πηγή:http://www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share