Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Η Ταϊβάν λέει ότι η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία θα αξιοποιηθεί στις φετινές στρατιωτικές ασκήσεις

Η Ταϊβάν λέει ότι η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία θα αξιοποιηθεί στις φετινές στρατιωτικές ασκήσεις

0
Η Ταϊβάν λέει ότι η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία θα αξιοποιηθεί στις φετινές στρατιωτικές ασκήσεις

Τα κύρια στρατιωτικά γυμνάσια της Ταϊβάν φέτος θα αντλήσουν από τις εμπειρίες του πολέμου στην Ουκρανία, εστιάζοντας στον ασύμμετρο και γνωστικό πόλεμο, καθώς και στη χρήση εφεδρειών, καθώς εξασκείται στην απόκρουση μιας κινεζικής επίθεσης, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος αξιωματικός.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ταϊβάν, η οποία διεκδικείται από την Κίνα ως δικό της έδαφος, έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει μια παρόμοια κίνηση στο νησί, αν και δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί.

Τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον πόλεμο συζητήθηκαν ευρέως στην Ταϊβάν και συζητήθηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ταϊβάν.

Ο Λιν Γουέν Χουάνγκ, επικεφαλής του τμήματος κοινών επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν, δήλωσε ότι οι φετινές ασκήσεις Χαν Κουάγκ, οι οποίες προσομοιώνουν μια κινεζική εισβολή, θα «αντλήσουν από την εμπειρία» του πολέμου στην Ουκρανία.

«Φυσικά, θα παρακολουθούμε στενά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις κινήσεις του κινεζικού κομμουνιστικού στρατού και θα διεξάγουμε ασκήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο στρατός θα συνεχίσει να προχωρά στη βελτίωση της χρήσης του ασύμμετρου πολέμου, του γνωστικού πολέμου, των επιχειρήσεων πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου και της χρήσης των εφεδρειών και της πλήρους ισχύος του έθνους».

Η Ταϊβάν έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τις εφεδρείες της προκειμένου να τις καταστήσει πιο αποτελεσματικές στη μάχη, μία εξέλιξη που έγινε πιο επείγουσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο γνωστικός πόλεμος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν το ηθικό, κάτι που η Ταϊβάν λέει ότι ήδη αντιμετωπίζει από την Κίνα, ενώ ο ασύμμετρος πόλεμος αφορά την ανάπτυξη εξαιρετικά κινητών και μερικές φορές χαμηλής τεχνολογίας όπλων που είναι δύσκολο να καταστραφούν και μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ακριβείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊπέι, παρακολουθούν επίσης τις στρατηγικές επιπτώσεις για την Ταϊβάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξετάζουν πώς το νησί θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εισβολή από την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν ήδη στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της Ταϊβάν, αν και αυτό σπάνια δημοσιοποιείται. Ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται στην Ταϊβάν για να εκπαιδευτεί με τους Ταϊβανέζους στρατιώτες, δήλωσε η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν σε συνέντευξή της στο CNN τον Οκτώβριο.

Η Κίνα έχει απορρίψει κάθε σύγκριση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ταϊβάν, λέγοντας ότι η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και όχι ανεξάρτητη χώρα.

Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική της πίεση κατά της Ταϊβάν τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, ενώ η Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Πηγή:ΚΥΠΕ