Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΗΒ: Νομική και ιατρική αμφισβήτηση της αποστολής αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

ΗΒ: Νομική και ιατρική αμφισβήτηση της αποστολής αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

0
ΗΒ: Νομική και ιατρική αμφισβήτηση της αποστολής αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Υπό νομική και ιατρική αμφισβήτηση τίθεται το σχέδιο της Κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ στο Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει στη Ρουάντα τους αιτούντες άσυλο μετανάστες και πρόσφυγες που θα φτάνουν επί βρετανικού εδάφους μέσω παράνομων οδών.

Τη Δευτέρα αρχίζει στο Εφετείο του Λονδίνου τετραήμερη ακρόαση επί της έφεσης που έχουν υποβάλει κατά του κυβερνητικού σχεδίου οργανώσεις αρωγής και αιτούντες άσυλο από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Η έφεση ασκήθηκε μετά από την απόφαση δικαστηρίου το Δεκέμβριο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σύννομο. Το δικαστήριο είχε επιτρέψει πάντως την έφεση μεταξύ άλλων στη βάση της αμφισβήτησης του κατά πόσο η Ρουάντα πρέπει να θεωρείται ασφαλής χώρα.

Η συμφωνία του Λονδίνου με την κυβέρνηση της ανατολικοφρικανικής χώρας υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2022 από την Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Εντασσόταν στην προσπάθεια να τερματιστούν οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων από τη Μάγχη. Η συμφωνία διατηρήθηκε από τους διαδόχους του κ. Τζονσον, Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ.

Πέρα από τη νομική αμφισβήτηση του σχεδίου, τη διαφωνία τους εκφράζουν με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και περισσότεροι από 830 επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι ιατρικών οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διατυπώνουν «σοβαρές ανησυχίες» για την «καταστροφική ψυχική και σωματική βλάβη» που μπορεί να προκαλέσει η «απάνθρωπη» διαδικασία σε αυτούς τους ευάλωτους ανθρώπους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, την οποία μεταξύ άλλων συνυπογράφουν αξιωματούχοι του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου και του Βασιλικού Συλλόγου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, «η υποβολή ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στο Ην. Βασίλειο, πολλοί εκ των οποίων έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και έχουν ιστορικό βασανισμού, διακίνησης και τραύματος, σε μία τόσο απάνθρωπη διαδικασία, είναι ένα ζήτημα σημαντικής ανησυχίας για την ιατρική κοινότητα».

Πηγή:ΚΥΠΕ