Home Featured Ημερίδες για τα αποτελέσματα του έργου SREC σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας στην Κύπρο

Ημερίδες για τα αποτελέσματα του έργου SREC σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας στην Κύπρο

0
Ημερίδες για τα αποτελέσματα του έργου SREC σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας στην Κύπρο

Δύο ημερίδες για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου SREC (Storage and Renewables Electrifying Cyprus) και για άλλα θέματα σχετικά με την αποθήκευσης ενέργειας, διοργανώνουν τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου τα μέλη της κοινοπραξίας RTD Talos (συντονιστής), Hystore Tech Limited, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Kalero Ltd και Frederick Research Center (FRC).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, οι ημερίδες θα διεξαχθούν διαδικτυακά την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 από τις 10.30 π.μ. έως 13.30 μ.μ. και την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 13.30 μ.μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα από την ανάλυση του ενεργειακού ισοζυγίου της Κύπρου το πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται έπειτα απο δύο χρόνια, έχει αναδείξει τις καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης που απαιτεί το σύστημα ενέργειας στην Κύπρο, με σκοπό να επιτευχθεί η βελτίωση του ισοζυγίου των ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην επίτευξη των στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

H εν λόγω τεχνολογία, η οποία συνοδεύει τη χρήση ενέργειας από ΑΠΕ ή μπορεί να λειτουργήσει και από μόνη της ως μέρος του δικτύου, πέρα από σημαντική παράμετρος στην προσπάθεια αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ που εγχέεται στα δίκτυα, μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην ευστάθεια του δικτύου και στην ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού.

Σε απομονωμένα δίκτυα, όπως αυτό της Κύπρου, αναφέρεται, η ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας θεωρείται επιτακτική ανάγκη για λόγους ασφάλειας, τροφοδοσίας, αξιοποίησης των υποδομών, εισροής ΑΠΕ, μείωσης εκπομπών, εγχώριας προστιθέμενης αξίας και αειφορίας.

Μέσω οικονομικής τεχνικής ανάλυσης επιλέγηκε ένας συνδυασμός τεχνολογιών αποθήκευσης, με μέγιστη δυνατότητα διείσδυσης ΑΠΕ και το χαμηλότερο κόστος του συστήματος (system-cost):

Δημιουργία σεναρίων ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης/υβριδικών συστημάτων, σε ολόκληρη την Κύπρο για την επίτευξη μεριδίου διείσδυσης ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2030.

Δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, ενσωματώνοντας συστήματα αποθήκευσης/υβριδικά συστήματα και αξιολογώντας το αναφορικά με την ευελιξία και λειτουργικότητα του από τη μια, και την αποδοτικότητα χρήσης πόρων και σχετικής εξοικονόμησης από την άλλη.

Παροχή ενδελεχούς επισκόπησης σχετικά με τη χωρητικότητα του δικτύου, τη διαχείρισή του, το οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τη δημόσια αποδοχή και την αναζήτηση τρόπων να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν από τη διείσδυση των ΑΠΕ-αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά ηλεκτρισμού.

Παροχή μέσων ευελιξίας στο ηλεκτρικό δίκτυο, μειώνοντας την τυπική καθημερινή και εποχιακή διακύμανση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργική σταθερότητα και ασφάλεια και βελτιώνοντας την αποδοτική τους χρήση (συμβολή στην εξοικονόμηση Ενέργειας).

Πηγή:ΚΥΠΕ