Home Featured ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να συγκρουστούν στη συνάντηση ασφαλείας της Ασίας, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να συγκρουστούν στη συνάντηση ασφαλείας της Ασίας, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

0
ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να συγκρουστούν στη συνάντηση ασφαλείας της Ασίας, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την κορυφαία συνάντηση ασφαλείας της Ασίας αυτή την εβδομάδα για να ανταλλάξουν πλήγματα για τα πάντα, από την κυριαρχία της Ταϊβάν μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει προθυμία να συζητήσουν τη διαχείριση των διαφορών.

Ο Διάλογος Shangri-La, ο οποίος προσελκύει ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και κατασκευαστές όπλων από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, την πρώτη φορά που η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από το 2019 αφού αναβλήθηκε δύο φορές λόγω κορωνοϊού.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Κινέζος Υπουργός Εθνικής Άμυνας στρατηγός Γουέι Φενγκέ αναμένεται να έχουν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από περισσότερο από δύο χρόνια.

«Αναμένουμε, από τη σκοπιά μας, η ουσία αυτής της συνάντησης να επικεντρωθεί στη διαχείριση του ανταγωνισμού σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να συζητήσει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Όστιν και ο Γουέι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια ομιλίες το Σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσουν εκ νέου τη δέσμευσή τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αναμένεται να αλληλοεκφέρουν αιχμηρά σχόλια.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συγκρούονται για τα πάντα, από την κινεζική πολεμική προς την Ταϊβάν, τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις προσπάθειες του Πεκίνου να επεκτείνει την επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού, αναφέρει το Reuters.

Αν και η σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται σε θέματα ασφάλειας της Ασίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα παραμείνει στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η σύγκρουση, η οποία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια και έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια, εισήλθε στην 100ή της ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουκρανία θα στείλει αντιπροσωπεία στη συνάντηση, αλλά οι Ρώσοι δεν θα παρευρεθούν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον κατάλογο των συμμετεχόντων.

«Οι Αμερικανοί συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να επικρίνουν τη στρατηγική συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Λι Μινγκγιάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Σ. Ρατζαράτναμ στη Σιγκαπούρη.

«Θα δούμε κάποια συμπεράσματα για τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας ως συνασπισμού απολυταρχιών… Η Κίνα θα υπερασπιστεί τη σχέση της με τη Ρωσία, τη θέση και την πολιτική της σε σχέση με την Ουκρανία».

Με το στρατιωτικό και πολιτικό κεφάλαιο των ΗΠΑ να έχει απορροφηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Όστιν θα βρίσκεται υπό πίεση να πείσει τους αντιπάλους της Κίνας στην Ασία ότι μπορούν να βασιστούν στην Ουάσινγκτον.

«Λένε ότι η Κίνα είναι αυτή η τεράστια απειλή και λένε μάλιστα ότι είναι μια οξεία απειλή. Ωστόσο, φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της προσοχής και των πόρων κατευθύνεται βασικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλμπριτζ Κόλμπι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, και μεγάλο μέρος της διάσκεψης, πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην Ταϊβάν.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί τη δημοκρατική Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, έχει αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στο νησί τα τελευταία δύο χρόνια, ανταποκρινόμενη σε αυτό που αποκαλεί «συμπαιγνία» μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσιγκτον.

Αυτό το μήνα, ο Μπάιντεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν στρατιωτικά σε περίπτωση που η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, αν και η κυβέρνηση έχει από τότε ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ για το θέμα δεν έχει αλλάξει και η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η Ουάσιγκτον είχε μια μακροχρόνια πολιτική στρατηγικής ασάφειας σχετικά με το αν θα υπερασπιζόταν στρατιωτικά την Ταϊβάν.

Τα νησιά του Ειρηνικού έχουν επίσης αναδειχθεί ως βασικό μέτωπο στον στρατηγικό ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον με την Κίνα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί τα νησιά Μάρσαλ την επόμενη εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των ΗΠΑ για τις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, μια συνάντηση 10 Υπουργών Εξωτερικών του Ειρηνικού που φιλοξενήθηκε από τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στα Φίτζι, συμφώνησε να αναβάλει την εξέταση μιας κινεζικής πρότασης για ένα σαρωτικό σύμφωνο εμπορίου και ασφάλειας.

Επίσης, στον Διάλογο Shangri-La διαφαίνεται η αυξανόμενη στρατιωτική απειλή που θέτει η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 18 γύρους δοκιμών όπλων φέτος, υπογραμμίζοντας τα εξελισσόμενα πυρηνικά και πυραυλικά οπλοστάσια της.

Αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας ήταν «σοβαρές, παράνομες» προκλήσεις.

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα θα ανοίξει τη διάσκεψη την Παρασκευή με μια κεντρική ομιλία στην οποία αναμένεται να ζητήσει ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Πηγή:ΚΥΠΕ