X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΔΙΕΘΝΗΗ Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας ζήτησε την αλληλεγγύη της Τουρκίας σε θέματα πολιτικής...

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας ζήτησε την αλληλεγγύη της Τουρκίας σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας “επισκέπτεται τον δύσκολο εταίρο για πρώτη φορά, με προεξάρχοντα θέματα την Ρωσία, τους εξοπλισμούς και το Αφγανιστάν” γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε σχέση με την επίσκεψη της Άνεγκρετ Κράμπ Καρενμπάουερ στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, η Υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ Καρενμπάουερ ζήτησε την αλληλεγγύη της Τουρκίας σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας, ανεξάρτητα από τις διαφορές πολιτικών απόψεων.

Κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Άγκυρα, η πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών διαβεβαίωσε τον ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ ότι η Γερμανία θα εμπλακεί περισσότερο στην ασφάλεια της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα ενθάρρυνε την τουρκική Κυβέρνηση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν – για παράδειγμα, όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του αεροδρομίου στην Καμπούλ.

«Συμφωνήσαμε, ως πρώτο βήμα, ότι οι διπλωματικές αποστολές πρέπει να παραμείνουν. Αυτό όμως απαιτεί ασφαλή υποδομή στο αεροδρόμιο και ασφαλή ιατρική υποδομή», δήλωσε η Kράμπ Καρενμπάουερ.

«Είμαι ευγνώμων που η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Συμφωνήσαμε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό καθήκον της Τουρκίας. Επομένως απαιτείται επίσης υποστήριξη από τη Συμμαχία και από τους εταίρους».

Η Τουρκία διασφαλίζει επί του παρόντος τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Εάν πρόκειται να συνεχιστεί η διεθνής εκπροσώπηση στη χώρα, μετά την απόσυρση της αποστολής του ΝΑΤΟ «Resolute Support», θα πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις για τις ξένες πρεσβείες. Πρόσφατα, ωστόσο, οι απειλές των Ταλιμπάν εναντίον της Τουρκίας ήταν ηχηρές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει «πολύ μεγαλύτερη ευθύνη», μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν. Στις αρχές της εβδομάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται «διπλωματική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη» από τις ΗΠΑ, εάν πρόκειται να αναλάβει την εποπτεία του διεθνούς αεροδρομίου μετά την ημερομηνία αναχώρησης.

Μετά τη συνάντηση με την Kράμπ Καρενμπάουερ, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης.

«Η Γερμανία είναι φίλος μας και συνεργάτης μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ενώ αναφέρθηκε και στη βασική διαφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του PKK και την ολοένα λιγότερη προθυμία της Γερμανίας να παραδώσει όπλα στην Τουρκία.

«Είπαμε επίσης ότι πρέπει να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί», ανέφερε σχετικά.

Ο Aκάρ υπενθύμισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη φροντίδα τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφος της και πέντε εκατομμυρίων εκτοπισμένων στη Συρία. Εάν παραμείνουν ανεκπλήρωτες οι ανάγκες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την Τουρκία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share