Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Ιάπωνας κρατείται στην Κίνα για κατασκοπεία

Ιάπωνας κρατείται στην Κίνα για κατασκοπεία

0
Ιάπωνας κρατείται στην Κίνα για κατασκοπεία

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Ιάπωνα υπήκοο ως ύποπτο για κατασκοπεία. “Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές έλαβαν ποινικά μέτρα αυτόν τον μήνα εναντίον ενός Ιάπωνα πολίτη, σύμφωνα με τη νομοθεσία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση Τύπου.

«Αυτός ο Ιάπωνας πολίτης είναι ύποπτος για συμμετοχή σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες, κατά παράβαση του ποινικού νόμου και του νόμου κατά της κατασκοπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε ο Μάο.

“Η Κίνα είναι μια χώρα υπό το κράτος δικαίου. Όλοι οι ξένοι υπήκοοι στην Κίνα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κινεζικούς νόμους και οι παραβάτες διώκονται σύμφωνα με το νόμο”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής Κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η πρεσβεία του Τόκιο στην Κίνα ενημερώθηκε “αυτόν τον μήνα ότι ένας Ιάπωνας γύρω στα πενήντα του συνελήφθη στο Πεκίνο”.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ταυτότητα του άνδρα, το υποτιθέμενο έγκλημά του ή πότε είχε συλληφθεί.

«Από τότε που μάθαμε για αυτήν την υπόθεση, η ιαπωνική Κυβέρνηση προτρέπει έντονα την άμεση απελευθέρωση αυτού του Ιάπωνα υπηκόου», είπε ο Ματσούνο.

Ο άνδρας είναι υπάλληλος της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Astellas, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εταιρεία συνεργαζόταν με το Υπουργείο Εξωτερικών του Τόκιο για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι «παρόμοια κρούσματα έχουν συμβεί επανειλημμένα μεταξύ Ιάπωνων πολιτών τα τελευταία χρόνια».

«Η Ιαπωνία θα πρέπει να εκπαιδεύει καλύτερα και να προειδοποιεί τους πολίτες της», είπε ο Μάο.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν έναν Ιάπωνα καθηγητή, φερόμενο ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Και τον Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι συνέλαβε έναν Κινέζο που φέρεται να εργαζόταν ως καθηγητής πανεπιστημίου στην Ιαπωνία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ομολόγησε ότι κατασκόπευε.

Πηγή:ΚΥΠΕ