X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΙκανοποιημένη από άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος στη Λάρνακα, η Αστυνομία

Ικανοποιημένη από άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος στη Λάρνακα, η Αστυνομία

Ικανοποιημένη δηλώνει η Αστυνομία από την άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος με την επωνυμία «ΖΗΝΩΝ 2022» που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Meteropolis Mall στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του ο Χάρης Χατζηγιασεμή, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας ανέφερε ότι «σήμερα πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΖΗΝΩΝ 2022» που αφορούσε τρομοκρατική ενέργεια στο Meteropolis Mall στη Λάρνακα. Το σενάριο προνοούσε τρομοκρατική ενέργεια από δύο ένοπλα άτομα τα οποία έριξαν πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών που αφορούσαν την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων στο χώρο».

Πρόσθεσε ότι «αποτέλεσμα της τρομοκρατικής ενέργειας ήταν ο θάνατος ενός ατόμου και ο τραυματισμός άλλου προσώπου. Η άσκηση είχε δύο σκοπούς» είπε και εξήγησε ότι «ο πρώτος ήταν η εξοικείωση των υπαλλήλων του εμπορικού κέντρου σε περίπτωση τρομοκρατικού κτυπήματος και ο δεύτερος  να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των άλλων Υπηρεσιών που συμμετείχαν, όσον αφορά το επίπεδο της ασφάλειας αλλά και κατά τη διαδικασία ανταπόκρισης στις δυσκολίες που ενδεχομένως θα συναντούσαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηγιασεμή είπε πως «η άσκηση γίνεται για αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων. Θεωρούμε ότι έχουμε πάει αρκετά καλά ωστόσο θεωρούμε ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση».

Από την πλευρά του ο Φίλιος Νικολάου, Διαχειριστής των εγκαταστάσεων του Metropolis Mall ανέφερε ότι «στα πλαίσια των διαδικασιών ασφάλειας και υγείας του εμπορικού κέντρου, όπου διενεργούνται ασκήσεις δύο φορές ετησίως και έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές, δηλαδή πυρκαγιές και σεισμούς όσο και με ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η τρομοκρατική ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «οι βασικές επιδιώξεις των ασκήσεων είναι να εκπαιδευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή ενοικιαστές καταστημάτων, φύλακες ασφάλειας και η Διεύθυνση του Κέντρου, σε συνεργασία με την Αστυνομία, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιπτώσεων».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, είπε, «πρέπει να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες ασφάλειας του εμπορικού κέντρου και να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ μας, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ένα πραγματικό γεγονός να μπορούν όλοι να ανταποκριθούν άμεσα και καλύτερα».

Σημείωσε ακόμα ότι «ένας άλλος στόχος της διεξαγωγής της άσκησης είναι να δούμε από την ανατροφοδότηση των αποτελεσμάτων από τις κρατικές Υπηρεσίες, κατά πόσον υπάρχουν αδυναμίες ούτως ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες ανταπόκρισης σε τέτοιου είδους συμβάντα, με τελικό αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ασφαλές εμπορικό κέντρο για όλο τον κόσμο».

«Η πραγματοποίηση της σημερινής άσκησης ζητήθηκε από το εμπορικό κέντρο και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Αστυνομία, την ΜΑΑΔ, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανταπόκριση τους στο αίτημα μας», είπε.

Το σενάριο της άσκησης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, γύρω στις δέκα το πρωί, δύο άτομα, άντρας και γυναίκα, που βρίσκονται σε καφετέρια στον εξωτερικό χώρο του εμπορικού κέντρου, φορώντας κουκούλες στο πρόσωπο και κρατώντας όπλα, τρέχουν, ρίχνοντας πυροβολισμούς, προς την είσοδο του κέντρου. Με την είσοδο τους στο κέντρο οι δύο δράστες συνεχίζουν να πυροβολούν ενώ ρίχνουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρό ένα άτομο ενώ άλλο πρόσωπο να τραυματιστεί.

Ακολούθως οι δύο δράστες βγαίνουν από το εμπορικό κέντρο και τρέχουν στο χώρο στάθμευσης όπου βρίσκεται το αυτοκίνητο τους στο οποίο βάζουν φωτιά, ενώ στη συνέχεια διαφεύγουν από το χώρο τρέχοντας.

Με το άκουσμα των πυροβολισμών και των εκρηκτικών μηχανισμών, η Διοίκηση του εμπορικού κέντρου ενημερώνει την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων ενώ ηχεί το σύστημα συναγερμού και γίνονται ανακοινώσεις από μεγάφωνα προς το κοινό να εξέλθει του χώρου και να μεταβεί στα προκαθορισμένα σημεία συγκέντρωσης.

Στο χώρο φτάνουν μέλη της Αστυνομίας τα οποία προχωρούν σε αποκοπή της σκηνής του εγκλήματος και κάνουν καταγραφή τεκμηρίων, ενώ γίνεται διαχείριση του επεισοδίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Στο χώρο του εμπορικού κέντρου φτάνει ασθενοφόρο το οποίο παραλαμβάνει τον τραυματία για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο ενώ μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταφέρνουν να σβήσουν τη φωτιά που έθεσαν στο αυτοκίνητο τους οι δύο δράστες.

Μετά την πραγματοποίηση της άσκησης το εμπορικό κέντρο παραδίδεται στη διοίκηση του ενώ στους χώρους επιστρέφουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share