X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΙκανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου του «Rhapsody of the Seas»...

Ικανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου του «Rhapsody of the Seas» της εταιρείας Royal Caribbean Cruises, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας

Ικανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου, του «Rhapsody of the Seas» της εταιρείας Royal Caribbean Cruises, που μετέφερε περίπου 3 χιλιάδες άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, στη μαρίνα Αγίας Νάπας εξέφρασαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Το πλοίο, που πραγματοποιεί κρουαζιέρες στην Μεσόγειο, έφτασε από τη Χάϊφα του Ισραήλ, αγκυροβόλησε στη μαρίνα Αγίας Νάπας στις 6 το πρωί και θα αναχωρήσει γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, με προορισμό τη Ρόδο.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε ικανοποίηση για την υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου στη μαρίνα Αγίας Νάπας και πρόσθεσε πως «είναι το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν περίπου τρεις χιλιάδες επιβάτες και προσωπικό. Αυτά τα άτομα θα χρησιμοποιήσουν τη μαρίνα, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου».

Πρόσθεσε ότι «ήταν σωστή η απόφαση που πήραμε να δημιουργήσουμε, ως Υπουργείο Μεταφορών, το αγκυροβόλειο, για να δώσουμε αυτή την επιλογή και στη μαρίνα Αγίας Νάπας και σε άλλες μαρίνες όπως του Πρωταρά, που όταν ολοκληρωθεί θα υπάρχει και εκεί αγκυροβόλειο, ώστε να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια. Η Κύπρος μπαίνει στο χάρτη της ειδικής αυτής μορφής τουρισμού, αφού βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια και στις μαρίνες μας».

Πλέον συνέχισε «υπάρχουν επιλογές, υπάρχει ανταγωνισμός, κάτι που θεωρούμε πως θα βελτιώσει και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στη Κύπρο. Η διαδικασία του κάθε επιβάτη να περάσει από τη διαδικασία του τελωνείου και του ελέγχου, ήταν πάρα πολύ αποδοτική και αποτελεσματική, αφού διαρκούσε μόνο μερικά λεπτά» είπε.

Ο κ. Καρούσος ευχήθηκε η μαρίνα της Αγίας Νάπας «να συνεχίσει και να καταφέρει να προσελκύσει και άλλα κρουαζιερόπλοια. Η ίδια επιλογή θα υπάρχει και στις άλλες μαρίνες της Κύπρου, δηλαδή στη μαρίνα Πρωταρά αλλά και στο λιμανάκι του Λατσί στη Πάφο, όπου η Αρχή Λιμένων έχει ανακοινώσει την επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ για αναβάθμιση του λιμανιού, με την επιλογή για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «σε συνεργασία με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας έγινε μια πάρα πολύ καλή προεργασία και ετοιμάζονται σχέδια κινήτρων, επικοινωνία και προβολή των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κύπρος για τα κρουαζιερόπλοια. Γι’αυτό άλλωστε βλέπουμε αυτή την αυξητική τάση που υπάρχει στην Κύπρο με την άφιξη κρουαζιεροπλοίων», είπε και σημείωσε πως «στο λιμάνι της Λεμεσού υπολογίζεται ότι το 2023 θα υπάρχουν 250 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων».

Ανέφερε επίσης ότι «κάποιες από τις εταιρείες έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν βάση στο λιμάνι της Λεμεσού, αφού με την άφιξη του στο λιμάνι ένα κρουαζιερόπλοιο, όταν ανεφοδιάζεται και αγοράζει τις πρώτες ύλες για το επόμενο ταξίδι, ξοδεύει περίπου 150 χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει κρουαζιερόπλοιο το οποίο είχε βάση στη Λεμεσό, άφησε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε πως «μπορεί κάποιος να αναλογιστεί πόσο μεγάλη σημασία έχει η άφιξη ή να υπάρχει βάση ενός κρουαζιερόπλοιου στο νησί μας».

Ικανοποίηση για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη μαρίνα Αγίας Νάπας εξέφρασε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ο οποίος πρόσθεσε πως «μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, η Κύπρος βρίσκεται πλέον σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη κρουαζιέρας. Βλέπουμε όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια να εμπιστεύονται τα λιμάνια ακόμα και τις μαρίνες μας».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Κύπρος μέσα από τις υποδομές που έχουμε δημιουργήσει, προσφέρει επιλογές σε παγκόσμιας εμβέλειας κρουαζιέρων να εντάξουν το νησί στα πλάνα τους. Υπάρχουν τεράστια και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου και διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι διαδικασίες στη μαρίνα Αγίας Νάπας για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είναι πολύ απλουστευμένες και δεν ταλαιπωρούνται οι τουρίστες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού, διαμορφώνουμε πλαίσιο κινήτρων για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προοπτική σ’ αυτό τον τομέα για την Κύπρο, που με την ανάπτυξη του χρόνο με το χρόνο θα έχει τεράστια οφέλη στην οικονομία του τόπου αλλά και στο τουριστικό προϊόν, που επεκτείνεται και προσφέρει και αυτή την επιλογή».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «ήταν πολύ σωστός ο σχεδιασμός και του Υπουργείου Μεταφορών και ευρύτερα της κυβέρνησης, να δώσουμε αυτή την προοπτική, μέσα από το αγκυροβόλειο που δημιουργήθηκε στη μαρίνα Αγίας Νάπας. Θεωρώ ότι πλέον η Κύπρος έχει να προσφέρει πολλές επιλογές και στρατηγικά οι εταιρείες που διαμορφώνουν τα πλάνα τους, μπορούν να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και όρους για τον ελλειμενισμό κρουαζιερόπλοιων και να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν ολόκληρης της Κύπρου».

Σημείωσε επίσης ότι «χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα είμαστε δίπλα στις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων για να ακούσουμε τα προβλήματα και τις απόψεις τους για περαιτέρω βελτίωση, η οποία θα αποτελέσει αμοιβαία επωφελή σχέση για τις δύο πλευρές, δηλαδή την Κύπρο και τα κρουαζιερόπλοια».

Εξάλλου ο Tony Calne από τη Φιλανδία καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου «Rapsody of the Seas» ανέφερε πως «είναι η πρώτη μας φορά εδώ (στην Κύπρο) και ήταν πολύ ευχάριστο. Σήμερα ο καιρός είναι πολύ καλός, υπάρχουν καταπληκτικοί και φιλικοί άνθρωποι, η όλη διαδικασία λειτουργεί ομαλά και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ» στη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Αγία Νάπα θα περιληφθεί στα μελλοντικά πλάνα του κρουαζιερόπλοιου, ο καπετάνιος εξέφρασε την ελπίδα να γίνει κάτι τέτοιο και σημείωσε πως «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να γίνει αυτό.  Όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι, οι επισκέπτες και το προσωπικό, υπάρχουν τόσα πολλα πράγματα να δουν, υπάρχουν υπέροχες παραλίες και πολιτισμός» είπε και σημείωσε πως «πραγματικά ελπίζω ότι θα είμαστε εδώ στο μέλλον».

Τέλος ο Κώστας Φυτιρής, Διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας ανέφερε ότι «σήμερα για μας είναι μια μέρα σταθμός γιατί, μετά από επίπονη προσπάθεια και των αρμοδίων, του Υπουργείου Μεταφορών και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί ο χώρος αγκυροβολείου για κρουαζιερόπλοια και να μπούμε στο πρόγραμμα κρουαζιέρας για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.  Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει σ’ ολόκληρη τη περιοχή ένα νέο πεδίο οικονομικής ανάπτυξης και φυσικά και στη μαρίνα η οποία θα μπει πλεον στο χάρτη, όχι μόνο ως ναυτικός προορισμός για γιώτ αλλά και για κρουαζιέρες».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Φυτηρής απάντησε πως «ευελπιστούμε ότι η μαρίνα του χρόνου θα είναι στο 100% της επιχειρησιακής της λειτουργίας και θα δούμε με το νέο έτος περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο χωρίς τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών και των Υπουργείων, δεν μπορεί να γίνει κατορθωτό ούτε να υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο».

Ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Ναυτολίας μεταφέρθηκαν με σκάφος στο σημείο όπου διεξαγόταν η διαδικασία άφιξης των τουριστών από το πλοίο, οι οποίοι μεταφέρονταν με τέσσερα σκάφη του κρουαζιερόπλοιου.

Οι τουρίστες περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο και στη συνέχεια με λεωφορεία μεταφέρονταν στην Αγία Νάπα για να περάσουν ορισμένες ώρες μέχρι την ώρα αναχώρησης του κρουαζιερόπλοιου.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της μαρίνας Κώστας Φυτιρής επέδωσε στον καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου αναμνηστική πλακέτα της μαρίνας, ενώ ο καπετάνιος του επέδωσε πλακέτα με τη φωτογραφία του πλοίου.

Αναμνηστικά δώρα δόθηκαν επίσης στον καπετάνιο από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share