X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΙρανικές κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν την κατάργηση της αστυνομίας ηθών

Ιρανικές κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν την κατάργηση της αστυνομίας ηθών

Αντικρουόμενες πληροφορίες αναμεταδόθηκαν στα διεθνή μέσα ύστερα από χθεσινό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο, επικαλούμενο το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε απόσπασμα δήλωσης του γενικού εισαγγελέα της χώρας, Μωχαμμάντ Τζιάφαρ Μονταζερί, ο οποίος φερόταν να ανακοινώνει ότι καταργείται η αστυνομία ηθών, προκαλώντας αίσθηση στα ξένα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η εμιρατινή αγγλόφωνη εφημερίδα The National δημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα της ότι, κατόπιν επικοινωνίας με το ιρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, δεν επιβεβαιώνεται η φερόμενη κατάργηση της αστυνομίας ηθών. Επιπροσθέτως, η εμιρατινή εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη σημερινές ενημερωτικές εκπομπές της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης, ότι ούτε ο γενικός εισαγγελέας Μωχαμμάντ Τζιαφάρ Μονταζερί, ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρμόδια για την λήψη απόφασης περί της κατάργησης ή μη της αστυνομίας ηθών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ιρανικής Εθνοσυνέλευσης, Μωχαμμάντ Γαλιμπάφ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τοπικά μέσα το Σάββατο, λίγες ώρες αφότου ο γενικός εισαγγελέας αναφέρθηκε περί της λειτουργίας της αστυνομίας ηθών, απέρριψε αιτήματα φορέων της αντιπολίτευσης περί αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας, γεγονός που θα επέτρεπε την μεταβολή των κανόνων ένδυσης σε δημοσίους χώρους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για τον τρόπο επιβολής της νομοθεσίας, μέλημά μας είναι με ποιον τρόπο το Σύνταγμα θα εφαρμόζεται και όχι με ποιον τρόπο θα μεταβληθούν οι διατάξεις του».

Ο Γαλιμπάφ τόνισε ότι, προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, θα πρέπει τα 2/3 των μελών της Εθνοσυνέλευσης να ψηφίσουν θετικά ως προς την αναγκαιότητα της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων και κατόπιν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.

Οι πληροφορίες που έφεραν την αστυνομία ηθών να καταργείται αποτέλεσαν αφορμή να ερωτηθεί σχετικά ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος βρισκόταν χθες στη Σερβία πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι. Ερωτηθείς εάν πράγματι καταργήθηκε η αστυνομία ηθών, ο κ. Αμιραμπντολαχιάν απάντησε: «Να είστε σίγουροι ότι στο Ιράν, το οποίο ως γνωστόν κυβερνάται σε ξεκάθαρα πλαίσια δημοκρατίας και ελευθερίας, όλα πηγαίνουν πολύ καλά».

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η ιρανική κυβέρνηση ανέθεσε στον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Μωχαμμάντ Τζιάφαρ Μονταζερί, να επεξεργαστεί σειρά νομοθετημάτων που ρυθμίζουν τον μηχανισμό επιβολής της νομοθεσίας και εντός 15 ημερών να υποβάλει τυχόν εισηγήσεις του περί την πιθανότητας μεταβολών ορισμένων διατάξεών τους.

Το Σάββατο ο Μονταζερί, συμμετέχοντας σε θεολογικό συνέδριο στην πόλη Χομ, ανέφερε ότι «η αστυνομία ηθών δεν σχετίζεται με την λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης» προσθέτοντας ότι «το σύστημα απονομής δικαιοσύνης θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία της χώρας».

Οι δηλώσεις του αυτές αναμεταδόθηκαν αρχικά από το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share