X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΙστορική συμφωνία ίσων αμοιβών για άνδρες και γυναίκες ποδοσφαιριστές των ΗΠΑ

Ιστορική συμφωνία ίσων αμοιβών για άνδρες και γυναίκες ποδοσφαιριστές των ΗΠΑ

Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών των ΗΠΑ θα λαμβάνουν ίσες αμοιβές σύμφωνα με τα νέα συμβόλαια που προβλέπουν έναν πρωτοφανή διαμοιρασμό των χρημάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανακοίνωσε, την Τετάρτη, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική στιγμή», δήλωσε η Πρόεδρος της US Soccer, Σίντυ Πάρλοου Κόουν. «Αυτές οι συμφωνίες έχουν αλλάξει το παιχνίδι για πάντα εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το παιχνίδι σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ομοσπονδίας και των ανώτερων εθνικών ομάδων, περισσότερα εκατομμύρια δολάρια θα διανεμηθούν στους κορυφαίους παίκτες μέσω αυξημένων αμοιβών για αγώνες και διαμοιρασμού των εσόδων από τις πωλήσεις εισιτηρίων, καθώς και από συμφωνίες χορηγιών και ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.

Το πιο επαναστατικό όμως χαρακτηριστικό είναι η πρόβλεψη ότι οι παίκτες και των δύο ομάδων θα συγκεντρώνουν και μοιράζονται τα κατά τα άλλα άνισα χρηματικά έπαθλα που καταβάλλει η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία FIFA για τη συμμετοχή στα αντίστοιχα Παγκόσμια Κύπελλα.

Η εξίσωση των αμοιβών για τα Παγκόσμια Κύπελλα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένης της τεράστιας διαφοράς στις πληρωμές της FIFA για τις διοργανώσεις ανδρών και γυναικών.

Η FIFA απένειμε στη Γαλλία 38 εκατομμύρια δολάρια για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών του 2018, αλλά μόνο 4 εκατομμύρια δολάρια για τον θρίαμβο των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2019.

Εν τω μεταξύ, οι άνδρες των ΗΠΑ έλαβαν 9 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματικό έπαθλο στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο έπαιξαν το 2014, μόνο και μόνο επειδή έφτασαν στους «16».

Η ομάδα των ανδρών το 2018, η οποία κατέλαβε την τελευταία θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, έλαβε επίσης διπλάσια χρηματικά έπαθλα από την ομάδα των γυναικών το 2019, όταν και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό των μπόνους για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ θα είναι 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα μπόνους για το τουρνουά γυναικών στην Αυστραλία το 2023 θα είναι 60 εκατομμύρια δολάρια.

Για τουρνουά εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως αυτά που διοργανώνονται σε περιφερειακό επίπεδο από την CONCACAF, οι παίκτες των ΗΠΑ και από τις δύο ομάδες «θα κερδίζουν ίσο ποσό από το συνολικό χρηματικό έπαθλο που καταβάλλεται όταν και οι δύο ομάδες συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση».

Οι παίκτες και των δύο ομάδων θα λαμβάνουν επίσης ίσες αμοιβές, έως και 18.000 δολάρια για κάθε νίκη, για διεθνείς αγώνες που διοργανώνονται από την αμερικανική ομοσπονδία.

Τον Φεβρουάριο, η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ κέρδισε αποζημίωση 24 εκατομμυρίων δολαρίων και την υπόσχεση για ίσες αμοιβές σε έναν σημαντικό διακανονισμό με την αμερικανική ομοσπονδία, ο οποίος εξαρτάτο από μια νέα συλλογική σύμβαση.

Το ζήτημα των χρηματικών επάθλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε αποτελέσει εξέχον μέρος της αγωγής, η οποία κατατέθηκε το 2019 και κατηγόρησε την ομοσπονδία ότι «αρνείται πεισματικά» να πληρώσει ισότιμα τους παίκτες της, άνδρες και γυναίκες.

Η σταρ των γυναικών Μέγκαν Ραπίνο, η οποία έχει χτίσει τη φήμη της ως αταλάντευτης υπερασπίστριας διαφόρων αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ίσων αμοιβών και συνθηκών για την ίδια και τις συμπαίκτριές της, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο διακανονισμός σηματοδοτεί μια στιγμή κατά την οποία «το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ άλλαξε προς το καλύτερο».

Η γυναικεία ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ενώ διεκδικούν μία άνευ προηγουμένου τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, έχοντας σηκώσει το τρόπαιο το 2015 στον Καναδά και το 2019 στη Γαλλία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share