Home Featured Ιστορική η στρατηγική συνεργασία “AUKUS” των ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ιστορική η στρατηγική συνεργασία “AUKUS” των ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

0
Ιστορική η στρατηγική συνεργασία “AUKUS” των ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Η ιστορική στρατηγική συνεργασία AUKUS, την οποία ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον και η οποία σταρτηγική αλλάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στη ζώνη του Ινδικού – Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς εμποδίζει την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει και τις γαλλικές βλέψεις.

Η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, η οποία αποκτά τέτοιου είδους εξοπλισμό για πρώτη φορά στην ιστορία της. Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.

Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία του νέου συμφώνου, με αρκτικόλεξο το οποίο παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States), θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία, η οποία αποκτά τέτοιου είδους εξοπλισμό για π΄ρωτη φορά στην ιστορία της. Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διοργάνωσε την τηλεδιάσκεψη αυτή.

Η συνεργασία στρατηγικής ασφάλειας AUKUS στόχο έχει να διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει συμπηχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν χθες ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση μιας νέας εταιρικής σχέσης ασφάλειας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού που θα περιλαμβάνει βοήθεια προς την Αυστραλία να αποκτήσει πυροκίνητα υποβρύχια, καθώς η κινεζική επιρροή στην περιοχή αυξάνεται.