Home ΤΟΜΕΙΣ Ιστορικό γεγονός το ταξίδι του RSV 421 στην Ανταρκτική, λέει ο Ράντεφ

Ιστορικό γεγονός το ταξίδι του RSV 421 στην Ανταρκτική, λέει ο Ράντεφ

0
Ιστορικό γεγονός το ταξίδι του RSV 421 στην Ανταρκτική, λέει ο Ράντεφ

Το ταξίδι του βουλγαρικού ναυτικού ερευνητικού σκάφους Sv. Sv. Kiril i Metodii (RSV 421) στην Ανταρκτική αποτελεί ιστορικό γεγονός με αξία τόσο για το βουλγαρικό ναυτικό όσο και για την επιστήμη, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κατά την τελετή υποδοχής του RSV 421 στη Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα.

«Επί δεκαετίες, οι Βούλγαροι επιστήμονες και ερευνητές με μεγάλο επαγγελματισμό και αφοσίωση έχουν τοποθετήσει τη Βουλγαρία στη Λευκή Ήπειρο και στον παγκόσμιο χάρτη των επιστημονικών επιτευγμάτων, αλλά πολύ συχνά οι ερευνητικές τους φιλοδοξίες παρεμποδίζονταν από τις περιορισμένες υλικοτεχνικές δυνατότητες της χώρας», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

Πρόσθεσε πως σήμερα η Βουλγαρία κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να καθιερωθεί ως ένα θαλάσσιο κράτος με αυξημένες φιλοδοξίες και δυνατότητες συμμετοχής σε αποστολές και αποστολές επιστημονικής έρευνας.

Ο κ. Ράντεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ηγεσία της Ναυτικής Ακαδημίας Νίκολα Βαπτσάροφ, το Πολεμικό Ναυτικό της Βουλγαρίας, τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ και την επιστημονική κοινότητα για την εποικοδομητική συνεργασία που δημιουργήθηκε και για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την απόκτηση, την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του ερευνητικού σκάφους.

«Η δράση σας έχει ανοίξει νέες, αδιανόητες προηγουμένως, ευκαιρίες για τη Βουλγαρία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, της υλικοτεχνικής υποστήριξης αποστολών, του ελέγχου των εθνικών θαλάσσιων χώρων, της συμμετοχής σε διάφορες μελέτες για τη θαλάσσια οικολογία και για τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και για την επιτέλεση εξειδικευμένων εργασιών για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού», πρόσθεσε ο Ράντεφ.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον καθηγητή Πιμπίρεφ, λέγοντας ότι με τον υψηλό επαγγελματισμό του και την απεριόριστη αφοσίωσή του στην πολική έρευνα και το βουλγαρικό πρόγραμμα, συνέβαλε στην επιτυχία αυτής της αποστολής.

Ο Ράντεφ εξήρε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την καινοτόμο προσέγγισή του στην κάλυψη της αποστολής, ενώ ευχαρίστησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης που έκαναν τους πολίτες να γνωρίσουν την ιστορική επιτυχία της Βουλγαρίας, η οποία είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια επιστήμη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους τίμησε το πλήρωμα του RSV 421 με το σήμα του Προέδρου για τη σημαντική συμβολή και συμμετοχή του στη θαλάσσια διεπιστημονική έρευνα και για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής της 31ης Βουλγαρικής Ανταρκτικής Αποστολής. Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε στους συμμετέχοντες στην 31η Βουλγαρική Ανταρκτική Αποστολή και στον καθηγητή Πιμπίρεφ.

Πηγή:ΚΥΠΕ