Home ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ισχυρά μηνύματα για τη δύναμη της ψυχής στο Συνέδριο “Pierre de Coubertin”

Ισχυρά μηνύματα για τη δύναμη της ψυχής στο Συνέδριο “Pierre de Coubertin”

0
Ισχυρά μηνύματα για τη δύναμη της ψυχής στο Συνέδριο “Pierre de Coubertin”

Με ισχυρά μηνύματα για τη δύναμη της ψυχής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα ΟΠΑΠ «Ευ Αγωνίζεσθαι» στο Ολυμπιακό Μέγαρο, το 10ο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο “Pierre de Coubertin”.

Το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνεται από την Επιτροπή “Pierre de Coubertin” της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), σε συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), είναι «Ολυμπιακά Πρότυπα και ο Κοινωνικός Ρόλος του Αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία».

Το σημαντικότερο και την ίδια ώρα πιο ουσιαστικό μήνυμα ζωής και ψυχικής δύναμης, έδωσε ο 6ος Παραολυμπιονίκης του Τόκιο στο άθλημα της ποδηλασίας Νίκος Παπαγγελής, ο οποίος ξεκίνησε την ποδηλασία το 2015 αφού το αριστερό του πόδι ακρωτηριάστηκε εξαιτίας μιας μορφής καρκίνου.

Όπως είπε, αφού δοκίμασε διάφορα αθλήματα η ποδηλασία ήταν το άθλημα που τον τράβηξε περισσότερο καθώς τον έκανε να νιώσει ελεύθερος και ότι μπορεί να πάει παντού.

Ανέφερε πως δοκίμασε και την κολύμβηση αλλά ότι η ποδηλασία, η οποία ήταν σαφώς πιο δύσκολο άθλημα για τον ίδιο με ακρωτηριασμένο πόδι, ήταν αυτό που αγάπησε γιατί του έδινε το συναίσθημα ότι είναι τόσο ελεύθερος και τόσο άνετος να πηγαίνει όπου θέλει.

Εξιστορώντας τη δοκιμασία που έχει περάσει στη ζωή του, ο 23χρονος σήμερα Νίκος είπε πως διαγνώστηκε το 2012 με οστεοσάρκωμα λίγο πάνω από το αριστερό του γόνατο. Όπως είπε, την πρώτη φορά αντιμετώπισε τη μορφή αυτή καρκίνου με κύκλους χημειοθεραπείας και κάποια χειρουργεία καταφέρνοντας να σώσει το πόδι του. Ωστόσο, ενάμιση χρόνο αργότερα, σε ένα τυπικό επανέλεγχο, διαγνώστηκε ξανά με μια πιο επιθετική μορφή οστεοσαρκώματος και η μόνη λύση ήταν ο ακρωτηριασμός από το ισχίο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο και να συνεχίσει να ζει.

Σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, στα 15 του χρόνια, όπως είπε, φοιτώντας στην Α΄ Λυκείου αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι του, να μάθει να διαχειρίζεται μια νέα κατάσταση και να μάθει με τη βοήθεια της οικογένειας του και των φίλων του να αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα και τη νέα του πορεία. «Δεν τα λέω προβλήματα, γιατί η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα. Είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να δημιουργηθεί στον καθένα στη ζωή του. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό και πραγματικά δεν έχεις κανένα περιορισμό», είπε, στέλνοντας ακόμη ένα βαθύ μήνυμα.

Ο νεαρός Παραολυμπιονίκης είπε πως πλέον η ποδηλασία είναι η ζωή του και υποσχέθηκε στα παιδιά των σχολείων, που τον καταχειροκρότησαν, πως θα φέρει το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Και μάλιστα, υποσχέθηκε πως θα το φέρει ενώπιον τους εδώ στην Κύπρο, και τότε, όπως τους είπε, θα αξίζει να τον χειροκροτήσουν.

Με την παρουσίαση του και την ομιλία του, ο Νίκος Παπαγγελής έστειλε τα πιο ισχυρά μηνύματα για το πώς ο αθλητισμός και οι ολυμπιακές ιδέες μπορούν να δώσουν νόημα στη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα όταν αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις στη ζωή τους.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Γιώτης Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου, είπε πως ένας από τους κύριους στόχους και πυλώνες των προσπαθειών του παρόντος Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ και της ΕΟΑΚ είναι η ανάδειξη των πραγματικών προτύπων που ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία.

Όπως ανέφερε, επιθυμεί η ΚΟΕ να αναδείξει τη διαφορά του αθλητισμού των ρεκόρ, από τον αθλητισμό των Ολυμπιακών Αξιών, τη διαφορά της νίκης με κάθε τρόπο, από την μέγιστη προσπάθεια που καλείται να καταθέσει ο αθλητής στον αγωνιστικό χώρο.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Στέλιο Κυριακίδη, ο οποίος με την αθλητική του σταδιοδρομία, αλλά και την στάση ζωής του αποτέλεσε το ιδανικό παράδειγμα για όλους μας.

Καταλήγοντας, είπε απευθυνόμενος στους μαθητές πως με τη συνδρομή όλων τους σήμερα το Συνέδριο θα πετύχει μέσα από τις παρουσιάσεις, τις συζητήσεις, και τα πορίσματα που θα εξαχθούν, στην επίτευξη των αντικειμενικών του στόχων.

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδεία Αθηνάς Μιχαηλίδου, ο Α΄ Λειτουργός και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αθλητισμού, Σπύρος Αντωνέλλος είπε πως το Συνέδριο έδωσε το έναυσμα στα παιδιά να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα το πνεύμα του αθλητισμού και του ολυμπισμού. «Οι μαθητές μας μέσα από την ενεργό και δημιουργική εμπλοκή τους στις εργασίες του συνεδρίου, αποδεικνύουν ότι είναι νέοι με λόγο και άποψη, νέοι οι οποίοι προβληματίζονται και δεν αδιαφορούν για όλα όσα απασχολούν την κοινωνία στην οποία ζουν», είπε.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την παιδαγωγική αξία και σημασία του Συνεδρίου, στηρίζει με κάθε τρόπο την όλη διοργάνωση. «Η ανάγκη να αναβιώσουμε και να αναγνωρίσουμε τις διαχρονικές αξίες που προσδίδει ο Ολυμπισμός, όπως το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια που απορρέουν από την ευγενή άμιλλα, καθώς και την ανοχή, τον σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση είναι επιτακτική και πρέπει να κάνει όλους μας να συνδράμουμε προς το σκοπό αυτό», σημείωσε η Υπουργός στον χαιρετισμό της.

Ανέφερε επίσης πως συλλογικές και στοχευμένες προσπάθειες όπως η συγκεκριμένη, αποδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν περιορίζεται στην απλή εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά επεκτείνει τις δραστηριότητές της γύρω από επίκαιρα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα της εποχής μας, προσφέροντας στα παιδιά πολύτιμες βιωματικές εμπειρίες και εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και εκπαίδευσης.

Το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ Κάλλη Χατζηιωσήφ, στο δικό της χαιρετισμό στο Συνέδριο, τόνισε μεταξύ άλλων, πως τα παιδιά καλούνται σήμερα να εγκύψουν, να αναλύσουν, να εξερευνήσουν με κριτική σκέψη τις διαχρονικές αξίες του Ολύμπιου Κουμπερτέν και να τις μεταδώσουν σε εμάς, με τον μοναδικό και εντυπωσιακό τους τρόπο.

«Ό,τι καταθέτεις σήμερα θα αποτελέσει το μέλλον του αύριο. Εσείς αγαπητά μου παιδιά είστε η κατάθεση, εσείς είστε το μέλλον», τόνισε η κ. Χατζηιωσήφ και ευχήθηκε καλή επιτυχία ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι παρουσιάσεις τους θα εκπλήξουν τους παρευρισκόμενους.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από επτά Λύκεια/Γυμνάσια της Κύπρου. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που έλαβαν μέρος ήταν το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας, η Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας, το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου-Αθλητικό Σχολείο της Πάφου, το Λύκειο Ακροπόλεως, το Λανίτειο Γυμνάσιο-Αθλητικό Σχολείο, το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, και το Γυμνάσιο/Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας-Σωτήρας.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκόινησαν με την τελετή έναρξης και τον Ολυμπιακό Ύμνο από την σολίστα Ειρήνη Κακογιάννη. Στη συνέχεια οι μαθητές των έξι Λυκείων παρουσίασαν τη δική τους προσέγγιση στο θέμα που τους δόθηκε, έχοντας ελεύθερη την επιλογή για τον τρόπο παρουσίασης.

Οι μαθητές και μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου παρουσίασαν τη συμμετοχή τους στο International Forum Pierre de Coubertin που έγινε στη Γερμανία. Των παρουσιάσεων ακολούθησε συζήτηση.

Το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του προγράμματος έγινε από την το Μέλος του Ε.Σ. της ΚΟΕ, Κοσμήτορα της Εφορείας ΕΟΑΚ και Μέλος της Επιτροπής “Πιέρ ντε Κουμπερτέν» Κλέα Παπαέλληνα, ενώ υπεύθυνη συντονίστρια του προγράμματος ήταν η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Θεότη Ππούρου.

Πηγή:ΚΥΠΕ