Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Ισχυρή και το Μάρτιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, στο 3,5% η ανεργία

Ισχυρή και το Μάρτιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, στο 3,5% η ανεργία

0
Ισχυρή και το Μάρτιο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, στο 3,5% η ανεργία

Ισχυρό ρυθμό προσλήψεων διατήρησαν τον Μάρτιο οι εργοδότες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ποσοστό ανεργίας στο 3,5% και να καταδείξει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας η οποία ενδεχομένως να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή κατέδειξε ότι επιβραδύνθηκε η ετήσια αύξηση των μισθών αλλά παρέμεινε πολύ υψηλά για να είναι συνεπή με τον στόχο του πληθωρισμού 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Η δημοσίευση περιορίστηκε σε μια εβδομάδα όπου κυριαρχούσαν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ανοδικών αναθεωρήσεων της εβδομαδιαίας κρατικής ανεργίας και των συνεχιζόμενων αιτήσεων, που υποδηλώνουν χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Η στενότητα της αγοράς εργασίας προσελκύει περισσότερους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό, με τους νεοεισερχόμενους τον περασμένο μήνα να ανέρχονται στους 480.000, εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω συγκράτηση της αύξησης των μισθών. Το ποσοστό ανεργίας για τους έγχρωμους εργάτες μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 5,0%.

«Αντί για ένα απότομο τέλος στο πάρτι εργασίας των τελευταίων δύο ετών, η αγορά εργασίας σταδιακά ‘ανάβει ξανά τα φώτα και τη μουσική’» και φαίνεται, προς το παρόν, να είναι σε μεγάλο βαθμό βιώσιμη και υγιής, δήλωσε ο Nick Bunker, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο Indeed Hiring Lab.

Οι μη γεωργικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 236.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι προστέθηκαν 326.000 θέσεις εργασίας, αντί για 311.000 που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν κατά μέσο όρο 345.000 το πρώτο τρίμηνο, αριθμός υπερτριπλάσιος από τον ρυθμό που απαιτείται για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού που εισέρχεται σε ηλικία εργασίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ