X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΙταλία: Εγκρίθηκε η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με βάση μια μετάλλαξη

Ιταλία: Εγκρίθηκε η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με βάση μια μετάλλαξη

Καλά νέα έρχονται από τον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με Ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) ενέκρινε την πρώτη αντικαρκινική θεραπεία που θα συνταγογραφηθεί με βάση την παρουσία μιας μετάλλαξης και όχι βάσει τον τύπο του όγκου.

Το φάρμακο ονομάζεται larotrectinib και θα συνταγογραφηθεί για τους ασθενείς που έχουν μετάλλαξη που ονομάζεται σύντηξη NTRΚ (νευροτροφικός υποδοχέας τυροσίνης κινάσης), μια γενετική ανωμαλία που προκαλεί την παραγωγή μιας ελαττωματικής πρωτεΐνης σύντηξης TRK η οποία, όταν ενεργοποιείται ή υπερεκφράζεται, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.

Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη απόφαση, εφόσον η Ιταλική έγκριση καταφθάνει δύο χρόνια μετά την Ευρωπαϊκή έγκριση. Αυτό θα δώσει στους Ιταλούς ασθενείς μια παραπάνω θεραπευτική δυνατότητα.

Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, πρόκειται για μια “αγνωστική” θεραπεία η οποία φαίνεται να παρουσιάζει μια αρκετά γρήγορη ανταπόκριση “ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς και τη θέση του όγκου” δήλωσε ο Saverio Cinieri, Διευθυντής Ιατρικής Ογκολογίας και Μαστού του Νοσοκομείου Perrinò του Brindisi. Σημειωτέον, φαίνεται πως η εν λόγω θεραπεία δείχνει ότι το 75% των ασθενών να παρουσιάζει γρήγορη και συνεχόμενη βελτίωση, ειδικότερα σε παιδιατρικές ασθένειες, και σε διάφορα είδη όγκων.

Ωστόσο, η εφημερίδα La Repubblica σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω θεραπεία “δεν είναι πανάκεια για όλους τους ασθενείς”. Μάλιστα δημοσιεύει την δήλωση του Carmine Pinto, Διευθυντή του Ιατρικού Ογκολογικού Comprehensive Cancer Centre της Reggio Emilia και Προέδρου της FICOG (Ομοσπονδία Ιταλικών Συνεταιριστικών Ογκολογικών Ομάδων), ο οποίος υπογραμμίζει πως “δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για όλους: από τη μία θα δίναμε μια ψευδαίσθηση στους ασθενείς, από την άλλη θα ήταν μια άχρηστη σπατάλη πόρων”.

Πηγή:ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share