Home Featured Ισχυρή ΕΕ σημαίνει και ισχυρή Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ισχυρή ΕΕ σημαίνει και ισχυρή Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

0
Ισχυρή ΕΕ σημαίνει και ισχυρή Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ισχυρή ΕΕ σημαίνει και ισχυρή Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «η προστιθέμενη αξία που φέρνει μαζί της η ΕΕ είναι το σημαντικότερο συλλογικό επίτευγμα του ανθρώπινου γένους στη Γηραιά Ήπειρο από την εποχή του Διαφωτισμού».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η ΕΕ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία εάν προχωρήσει περαιτέρω η θεσμική της εμβάθυνση, εάν αναπτύξει ακόμη περισσότερες κοινές πολιτικές και εάν τα κράτη μέλη παραχωρήσουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στους κοινά υπερεθνικά τους όργανα. «Είμαι υπέρμαχος και θιασώτης μιας εξελικτικής, βήμα προς βήμα πορείας με στόχο την οικοδόμηση μιας ΕΕ με αμιγώς ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής ΕΕ είναι κάτι που επιτάσσει το συλλογικό μας συμφέρον στο σημερινό δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο διεθνές πλαίσιο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η ισχύς διά της ενώσεως είναι το στοιχείο που πρέπει να μας καθοδηγεί και είναι η παρακαταθήκη που πρέπει να καθορίζει τις αποφάσεις μας. «Δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθούμε αλλαγές συνόρων που προκύπτουν μέσα από τη βία και τον πόλεμο. Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», επεσήμανε. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του «πολυμερές παγκόσμιο σύστημα το οποίο θα διέπουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και μια ισορροπία δυνάμεων που θα εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για συμπεριφορές και συμπεριφορές των πολιτικών αρχηγών της Ευρώπης που «υποβοηθούν στην εκκόλαψη του κακώς νοούμενου ευρωσκεπτικισμού και ρίχνουν νερό στον μύλο των ευρωφοβικών, εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη που λυσσαλέα μάχονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν ως διακαή τους στόχο τη διάλυσή της».

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του – καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της – δεν θα ακολουθήσει ποτέ τέτοιου είδους προσεγγίσεις, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μακρά εμπειρία και βαθιά γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το θεσμικό σύστημα λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων από μικρά κράτη, με πολιτικό πρόβλημα, όπως το Κυπριακό, θα ήταν σαφώς πιο δύσκολη εκτός της ΕΕ. «Και είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κατ’ επανάληψη έχω δημόσια αναφέρει ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο από την ίδρυσή της το 1960», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την ενάσκηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026, που θα είναι «πολύ σημαντικό ορόσημο», όπως είπε. «είμαι πλήρως συνειδητοποιημένος ότι η χώρα μας θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει με απολύτως θετικό τρόπο ως Προεδρία και ως έντιμος διαμεσολαβητής στη διασφάλιση της θεσμικής συνοχής και στην προώθηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νομοθετικών φακέλων που θα διευρύνουν την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι έχει κατά νου και κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε στο πλαίσιο της Προεδρίας μας σε σχέση με την πολιτική συνεργασία στη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, και τις οποίες εν ευθέτω χρόνω θα συζητήσουμε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Επεσήμανε επίσης ότι «αν η πρώτη, ομολογουμένως επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου το 2012 σηματοδότησε την ενηλικίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ένωσης, η δεύτερη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου το 2026 θα πρέπει να οριοθετήσει την Κύπρο ως έναν πλήρως αξιόπιστο εταίρο που με πρωτοβουλίες και συγκροτημένη δράση θα ηγηθεί του Συμβουλίου, οδηγώντας την ενοποιητική διαδικασία ένα βήμα παραπέρα».

«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θα πρέπει το συντομότερο να θέσουμε τα θεμέλια πρώτα στη Λευκωσία, σε σχέση με τον προγραμματισμό που θα απαιτηθεί και τη θεσμική δομή που πρέπει να δημιουργηθεί για να μπορέσουμε έγκαιρα να αναλάβουμε δράση και να φέρουμε με επιτυχία τα αποτελέσματα που επιθυμούμε στο πλαίσιο της Προεδρίας μας», είπε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Προεδρία αποτελεί μέρος του Τρίο Προεδρίας που ξεκινά με την Πολωνία το πρώτο εξάμηνο του 2025, συνεχίζει με τη Δανία το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους και ολοκληρώνεται με την Κυπριακή Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στον διορισμό Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, βασιζόμενος στο μοντέλο που είχε ακολουθηθεί και στην πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου. Εξήγησε ότι ο Υφυπουργός θα αναλάβει την ευθύνη της οριζόντιας προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, θα εκπροσωπεί την Κύπρο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και θα συμβάλλει στην κατάλληλη προετοιμασία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος πρέπει να μιλά με απόλυτη συνοχή και με ενιαία φωνή στις Βρυξέλλες για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου και ευρύτερα της ΕΕ, ανεξαρτήτως του ποιο υπουργείο ή κρατική υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα εξέτασης κάποιου συγκεκριμένου πολιτικού θέματος ή νομοθετικού φακέλου.

Επεσήμανε επίσης ότι η συμμετοχή της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί ισχυρή πολιτική και διπλωματική ασπίδα προς αντιμετώπιση των όποιων επιβουλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το Κυπριακό «είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων». «Πιστεύουμε ακλόνητα στη λύση του Κυπριακού με την επανένωση της Κύπρου και του λαού της εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μέσα από την ενεργότερη θεσμική εμπλοκή της ΕΕ και τη διαφοροποίηση του πλαισίου του προβλήματος, εμπλέκοντας έντονα την ευρωτουρκική διάσταση, μπορούμε να σπάσουμε το σημερινό αδιέξοδο και να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που αυτές διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017, με στοχοπροσήλωση στη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Καταληκτικά, επεσήμανε ότι για τον ίδιο και την Κυβέρνησή του, ισχυρή ΕΕ σημαίνει και ισχυρή Κύπρος. Εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του «άοκνα τόσο στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και ευρύτερα, ούτως ώστε η ΕΕ να παραμείνει συνεκτική και ενωμένη στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε με τη γεωπολιτική αστάθεια και τον πόλεμο που έχει επιστρέψει δυστυχώς, στην ήπειρό μας».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, είπε ότι «σήμερα γιορτάζουμε το μεγαλύτερο έργο ειρήνης στον κόσμο», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «είναι ένας φάρος για την ειρήνη και την ελευθερία και όχι μόνο για την ήπειρό μας, αλλά παγκοσμίως».

Επισήμανε ότι η ΕΕ «υποστήριξε σθεναρά, από την πρώτη μέρα, και θα συνεχίσει να στηρίζει για όσο χρόνο χρειαστεί, τον λαό της Ουκρανίας απέναντι στη βάρβαρη ρωσική εισβολή στη χώρα».

«Στηρίζουμε επίσης σθεναρά τις προσπάθειες για μια βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε η κ. Κυριακίδου, επικαλούμενη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, που είπε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να συμβάλουμε, στο μέγιστο των δυνάμεών μας, σε έναν ανανεωμένο γύρο διαπραγματεύσεων, με κοινό στόχο την επανένωση της Κύπρου και του λαού της», είπε.

«Στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας, βασιστήκαμε στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας, για να αντιμετωπίσουμε μια κοινή, άνευ προηγουμένου απειλή για τη δημόσια υγεία και να βγούμε από αυτήν ισχυρότεροι και πιο ανθεκτικοί», επεσήμανε η Επίτροπος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, «υπερασπιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ελεύθερων, ευημερουσών, λειτουργικών δημοκρατιών όπου όλοι έχουν φωνή».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι άνθρωποι στην Ευρώπη ανησυχούν για το πώς το αυξανόμενο κόστος, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσουν το μέλλον τους, τη σωματική και ψυχική τους ευημερία». Σήμερα, πρόσθεσε, «μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που θα προστατεύει καλύτερα την υγεία των ανθρώπων και που θα κάνει τα κράτη μέλη καλύτερα προετοιμασμένα για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες υγείας και τα συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά».

Η Επίτροπος είπε ότι «πριν από λιγότερο από 2 εβδομάδες, υποβάλαμε μια ιστορική νομοθετική πρόταση για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ εδώ και δύο δεκαετίες», προκειμένου «να δημιουργήσουμε μια ενιαία αγορά για τα φάρμακα και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν όχι πολίτες ή χώρες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας όσον αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα».

Είπε επίσης ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις ψυχικής υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, η ΕΕ θα παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου την πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, η Επίτροπος μίλησε για την κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει «φιλόδοξα βήματα για να προσφέρει μια πράσινη μετάβαση που είναι δίκαιη για όλους». Μίλησε επίσης για το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU που θα στηρίξει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Η Ημέρα της Ευρώπης αφορά τον εορτασμό των επιτευγμάτων μας αλλά και την ανανέωση της δέσμευσής μας στις αξίες που μας έφεραν μέχρι εδώ. Εμείς, ως Ευρωπαίοι, έχουμε ένα βαθύ καθήκον να συνεχίσουμε να ζούμε και να υποστηρίζουμε αυτές τις αξίες. Είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα οικοδομήσουμε μια ολοένα ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο ενωμένη Ευρώπη», κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ανδρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, έδωσε αντίγραφο των απομνημονευμάτων του Jean Monnet στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Πρόεδρο της Βουλής. Το επίσημο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με τον ύμνο της Ευρώπης.

Πηγή:ΚΥΠΕ