X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΚαμία ανησυχία στην Κύπρο από την αύξηση κρουσμάτων χολέρας σε γειτονικές χώρες,...

Καμία ανησυχία στην Κύπρο από την αύξηση κρουσμάτων χολέρας σε γειτονικές χώρες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων χολέρας σε γειτονικές με την Κύπρο χώρες, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως «δεν πρέπει να υπάρξει και εφησυχασμός».

Ερωτηθείς, με αφορμή σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και η οποία κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων χολέρας σε χώρες γειτονικές με την Κύπρο, όπως η Συρία και ο Λίβανος, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε πως το Υπουργείο του παρακολουθεί την κατάσταση και αν πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ο κόσμος θα ενημερωθεί.

Σύμφωνα με είδηση, που μετέδωσε νωρίτερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Κύπρο δεν υπήρχε πρόσφατα, αλλά ούτε και στο παρελθόν κρούσμα χολέρας, ενώ τουλάχιστον από το 2000, που το Υπουργείο Υγείας κρατάει στατιστικά στοιχεία, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι περιστατικά χολέρας καταγράφονται συνεχώς σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Πρόσφατα έχουν καταγραφεί περιστατικά χολέρας σε χώρες γειτονικές με την Κύπρο, συγκεκριμένα στη Συρία η οποία κατέγραψε 807 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 68 θανάτους, με αρκετά περισσότερα ύποπτα κρούσματα από το τέλος Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβρη 2022, καθώς επίσης στο Λίβανο, όπου καταγράφηκαν 5.912 κρούσματα με 23 θανάτους από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου το 2023.

Κληθείς να αναφέρει εάν η Κύπρος διατρέχει κίνδυνο από την αύξηση κρουσμάτων στη Συρία και στο Λίβανο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, σημειώνοντας πως η ανακοίνωσε που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας νωρίς την Τετάρτη αναφέρεται σε απλές συστάσεις προς τους ταξιδιώτες σε αυτές τις χώρες.

«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση και αν πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα να είστε σίγουροι πως θα ενημερώσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει και εφησυχασμός», είπε συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός.

Σε ερώτηση αν ανάμεσα στις συστάσεις περιλαμβάνεται και ο εμβολιασμός των προσώπων που ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες και αν η Κύπρος διαθέτει εμβόλια, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος στο Υπουργείο να ενημερωθεί και ακολούθως θα ενημερώσει το κοινό.

Σημείωσε πως αν πρέπει η Κύπρος να λάβει εμβόλια έγκαιρα θα τα λάβει, παραπέμποντας στις ενέργειες τις οποίες είχε προβεί το Υπουργείο του το διάστημα, κατά το οποίο εντοπίστηκαν στην Κύπρο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

«Τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων είμαστε η πρώτη χώρα που τα έλαβε. Εάν πρέπει να μιλήσω με ομολόγους μου από άλλες χώρες ή με τον ομόλογό μου στο Ισραήλ, για να δοθούν εμβόλια κατά της χολέρας -εάν και εφόσον τα χρειαστούμε- να είστε σίγουροι πως θα το κάνουμε», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share