Home Featured Καναδάς: Καταγράφηκε κύμα ύψους 4 ορόφων στα ανοιχτά των ακτών του Βανκούβερ

Καναδάς: Καταγράφηκε κύμα ύψους 4 ορόφων στα ανοιχτά των ακτών του Βανκούβερ

0
Καναδάς: Καταγράφηκε κύμα ύψους 4 ορόφων στα ανοιχτά των ακτών του Βανκούβερ

Ένα κύμα ύψους 4 ορόφων που εμφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Καναδά το 2020, ήταν το «πιο ακραίο» που έχει καταγραφεί ποτέ, λένε οι επιστήμονες.

Τα κύματα-δολοφόνοι (rogue waves), όπως ονομάζονται, είναι τεράστια κύματα που εμφανίζονται στον ανοιχτό ωκεανό φαινομενικά από το πουθενά. Το συγκεκριμένο κύμα ανιχνεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020, περίπου 7 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ucluelet στο νησί Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, από μια ωκεάνια σημαδούρα της καναδικής ερευνητικής εταιρείας MarineLabs.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στο περιοδικό «Scientific Reports», οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το κύμα του Ucluelet είχε ύψος περίπου 17,6 μέτρα, καθιστώντας το περίπου τρεις φορές υψηλότερο από τα γύρω κύματα. Τα κύματα-δολοφόνοι είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά τη χιλιετία», ανέφεραν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

«Αναλογικά, το κύμα Ucluelet είναι πιθανότατα το πιο μεγάλο κύμα-δολοφόνος που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Γιοχάνες Γκέμριχ, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στη Βρετανική Κολομβία.

Τα κύματα-δολοφόνοι είναι τεράστια «τείχη νερού» που σχηματίζονται και διαλύονται στον ανοιχτό ωκεανό, σύμφωνα με την “Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας” (NOAA). Διαφέρουν από τα τσουνάμι, τα οποία δημιουργούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς, κατολισθήσεις ή ηφαιστειακές εκρήξεις. Ένα κύμα-δολοφόνος έχει τουλάχιστον διπλάσιο ύψος από την κατάσταση της θάλασσας που το περιβάλλει, το μέσο ύψος των κυμάτων για μια δεδομένη περιοχή σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα κύματα σχηματίζονται όταν μικρότερα κύματα συγχωνεύονται σε μεγαλύτερα, είτε λόγω υψηλών επιφανειακών ανέμων είτε λόγω αλλαγών στα ωκεάνια ρεύματα που προκαλούνται από καταιγίδες. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τα ακραία θαλάσσια κύματα παραμένουν άγνωστοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το κύμα του Ucluelet σχηματίστηκε σε κατάσταση θάλασσας περίπου 6 μέτρων καθιστώντας το σχεδόν τριπλάσιο σε μέγεθος από τα γειτονικά κύματα, γεγονός που αποτελεί την πιο ακραία διαφορά μεγέθους που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

«Άμεσα έχουν παρατηρηθεί μόνο λίγοι ακραίοι κυματισμοί θάλασσας, και ποτέ ως τώρα κάποιος αυτού του μεγέθους. Η πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός είναι μία φορά στα 1.300 χρόνια», δήλωσε ο Γκέμριχ.

Το πρώτο επίσημο κύμα-δολοφόνος εντοπίστηκε στη Νορβηγία το 1995 και είναι γνωστό ως «Κύμα Draupner». Οι επιστήμονες πίστευαν ότι πιθανώς υπήρχαν τέτοιου είδους κύματα και υπάρχουν πολλές ιστορίες στη ναυτική λαογραφία με ναυτικούς που παγιδεύονταν ή ακόμη σκοτώνονταν από φρικιαστικά τεράστια κύματα. Ωστόσο, μέχρι την έκθεση του 1995, οι επιστήμονες δεν τα είχαν παρατηρήσει ποτέ.

Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει ελάχιστα τέτοια κύματα, αλλά εκτιμούν ότι σχηματίζεται ένα κάθε δύο ημέρες, κάπου στους ωκεανούς του κόσμου.

Το κύμα Ucluelet δεν είναι το μεγαλύτερο κύμα-δολοφόνος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Το κύμα Draupner, για παράδειγμα, είχε ύψος 25,6 μέτρα. Ωστόσο, η κατάσταση της θάλασσας κατά τη διάρκεια του κύματος αυτού, ήταν περίπου 12 μέτρα.

Τα κύματα-δολοφόνοι συνήθως περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, εάν ένα πλοίο ή μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου παγιδευτεί σε μια από αυτές τις τεράστιες κορυφογραμμές, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό.

Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα δίκτυα σημαδουρών παρακολούθησης, όπως οι 26 σημαδούρες της MarineLabs που είναι στρατηγικά τοποθετημένες κατά μήκος των ακτογραμμών της Βόρειας Αμερικής, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερα για αυτές τις ωκεάνιες ανωμαλίες.

«Η δυνατότητα πρόβλεψης των συγκεκριμένων κυμάτων είναι δύσκολη, αλλά τα δεδομένα μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα πότε, πού και πώς σχηματίζονται, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν», δήλωσε ο Σκοτ Μπίτι, Διευθύνων Σύμβουλος της MarineLabs.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την ένταση και την συχνότητα των κυμάτων αυτών, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances» τον Ιούνιο του 2020, αποκάλυψε ότι οι ακραίοι κυματισμοί έχουν ήδη αυξηθεί κατά 5% έως 15% λόγω των ισχυρότερων ανέμων και ρευμάτων που προκαλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Πηγή:www.ertnews.gr