X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΚανένα θέμα για τη συμμετοχή ΚΔ στον IMO σε περίπτωση εκλογής Τούρκου...

Κανένα θέμα για τη συμμετοχή ΚΔ στον IMO σε περίπτωση εκλογής Τούρκου ΓΓ, λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) σε ενδεχόμενη εκλογή Τούρκου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν τους τουρκικούς λιμένες.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο εκδήλωσης στην οποία παρευρέθηκε στη Λευκωσία, για τις αντιδράσεις σε σχέση με τη στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, εάν ήταν ενήμερος και εάν υπάρχει καθόλου κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό αυτό, καθώς δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία, σε περίπτωση που αναλάβει τη Γενική Γραμματεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας λειτουργεί στη βάση του Καταστατικού του Οργανισμού.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος και μάλιστα εκλέγεται σε πολύ ψηλή θέση από την Ολομέλεια του Οργανισμού και δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα σε ενδεχόμενη εκλογή Τούρκου Γενικού Γραμματέα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως οι εκλογές είναι τον Ιούνιο, ακόμα υποβάλλονται υποψηφιότητες και πως την Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων. Πρόσθεσε πως «έγινε μια ανταλλαγή υποστήριξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι ότι έγινε ή συμφωνήθηκε όταν μετέβη ο (ΥΠΕΞ της Ελλάδας) κ. Δένδιας στην Τουρκία με αφορμή τους σεισμούς». Τόνισε παράλληλα πως ενδεχόμενη ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών «είναι κάτι το οποίο θα αξιοποιήσουμε και εμείς».

«Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας πολύ απλά γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν τους τουρκικούς λιμένες. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν εφικτό από δικής μας πλευράς να υποστηρίξουμε μια τέτοια υποψηφιότητα», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share