Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Καταδίκη ΕΕ για κήρυξη Φόρουμ Κοινωνίας Πολιτών ΕΕ – Ρωσίας ως «ανεπιθύμητου»

Καταδίκη ΕΕ για κήρυξη Φόρουμ Κοινωνίας Πολιτών ΕΕ – Ρωσίας ως «ανεπιθύμητου»

0
Καταδίκη ΕΕ για κήρυξη Φόρουμ Κοινωνίας Πολιτών ΕΕ – Ρωσίας ως «ανεπιθύμητου»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την πρόσφατη απόφαση των Ρωσικών αρχών να κηρύξουν ως «ανεπιθύμητες» τις δραστηριότητες του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών ΕΕ – Ρωσίας, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η απόφαση αυτή εντείνει περαιτέρω την καταστολή κατά της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών και κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία, με φόντο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τόνισε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών ΕΕ – Ρωσίας αποτελεί σημείο επαφής για ρωσικές και ευρωπαϊκές μη κυβερνητικές οργανώσεις που μοιράζονται τις ίδιες αξίες όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για ακόμα μια φορά προτρέπει τις ρωσικές αρχές να ανακαλέσουν την ισχύουσα νομοθεσία σε σχέση με τους λεγόμενους ‘ανεπιθύμητους οργανισμούς’ και ‘ξένους πράκτορες’, ο οποίος περιορίζει σοβαρά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την ελευθερία της άποψης, ούτως ώστε να ευθυγραμμίσουν τη ρωσική νομοθεσία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως η ΕΕ συνεχίζει να στέκει αλληλέγγυα με τους Ρώσους πολίτες των οποίων παρεμποδίζεται η δυνατότητα να ασκήσουν τα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη σημαντική δουλειά των ρωσικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφων εντός και εκτός της Ρωσίας» υπογράμμισε.

Πηγή:ΚΥΠΕ