Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Κατάλληλος για δίκη ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία ‘Αμπε στην Ιαπωνία, μετά τη ψυχιατρική αξιολόγηση

Κατάλληλος για δίκη ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία ‘Αμπε στην Ιαπωνία, μετά τη ψυχιατρική αξιολόγηση

0
Κατάλληλος για δίκη ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία ‘Αμπε στην Ιαπωνία, μετά τη ψυχιατρική αξιολόγηση

Οι ιαπωνικές αρχές βρήκαν τον άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατάλληλο για δίκη, μετά από μακρά ψυχιατρική αξιολόγηση, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι να μεταφέρεται σε αστυνομικό τμήμα στη δυτική πόλη Νάρα, από ένα κέντρο κράτησης στη γειτονική Οσάκα, όπου είχε περάσει τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ υποβαλλόταν στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα η αξιολόγηση κατέδειξε ότι ο 42χρονος είναι κατάλληλος για δίωξη.

Οι εισαγγελείς πρόκειται να του ασκήσουν δίωξη μέχρι την Παρασκευή, μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η τοπική αστυνομία και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Ο άνδρας συνελήφθη στη σκηνή μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό που δέχθηκε ο Άμπε στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη Νάρα τον Ιούλιο.

Ο ύποπτος φέρεται να στόχευσε τον Άμπε πιστεύοντας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός συνδέθηκε με τη λεγόμενη Εκκλησία της Ενοποίησης.

Ο Γιαμαγκάμι φέρεται να είχε αγανακτήσει με την εκκλησία για τις μεγάλες δωρεές που έκανε η μητέρα του, που οδήγησαν την οικογένειά του σε πτώχευση.

Η ψυχιατρική του αξιολόγηση επικεντρώθηκε στη σχέση του με τη μητέρα του και το περιβάλλον του σπιτιού του, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Άμπε δεν ήταν μέλος της εκκλησίας, αλλά είχε απευθυνθεί σε μια ομάδα που συνδεόταν με αυτήν, όπως και άλλοι ισχυροί ομιλητές, όπως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκκλησία ιδρύθηκε στην Κορέα το 1954 από τον Σαν Μιουνγκ Μουν. Τα μέλη της αναφέρονται μερικές φορές ως “Moonies”. Απέκτησε παγκόσμια προβολή στις δεκαετίες του 1970 και του ‘80.

Η εκκλησία, επίσημα γνωστή ως Οικογενειακή Ομοσπονδία για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ενοποίηση, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σύνδεση με την επίθεση και έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις «υπερβολικές» δωρεές από τα μέλη.

Η δολοφονία του Άμπε προκάλεσε απροσδόκητες αποκαλύψεις για στενούς δεσμούς μεταξύ της εκκλησίας και πολλών συντηρητικών, κυβερνώντων νομοθετών, εξοργίζοντας το κοινό και προκαλώντας πτώση των ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.

Πηγή:ΚΥΠΕ