X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚατολίσθηση σε απόσταση αναπνοής – Oρειβάτες γλίτωσαν από θαύμα στο Mont Blanc,στις Δυτικές...

Κατολίσθηση σε απόσταση αναπνοής – Oρειβάτες γλίτωσαν από θαύμα στο Mont Blanc,στις Δυτικές ‘Αλπεις

Η έλλειψη χιονιού τον περασμένο χειμώνα και οι υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι έχουν αποσταθεροποιήσει τους βραχώδεις όγκους στο Mont Blanc (Λευκό Όρος) στις Δυτικές Άλπεις, καθιστώντας την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης εξαιρετικά επικίνδυνη. Μια ομάδα ορειβατών στάθηκε τυχερή καθώς δε βρέθηκε στην πορεία της κατολίσθησης, όπως αποτυπώθηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο.

«Ήταν πολύ κοντά» ακούγεται να λένε εντυπωσιασμένοι οι ορειβάτες την ωρα που τεράστιοι όγκοι βράχων και χιονιού πέφτουν από το βουνό, λίγα μέτρα μακριά τους. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε.

Το Mont Blanc έχει 11 κορυφές πάνω από 4 χιλιόμετρα στη Γαλλία και την Ιταλία και συνήθως προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η υψηλότερη κορυφή των 4.810 μ. βρίσκεται στο γαλλικό έδαφος, ενώ ολόκληρο το βουνό βρίσκεται στα σύνορα τριών κρατών, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Οι καύσωνες, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, έχουν επίσης αυξήσει τον κίνδυνο χιονοστιβάδων στις Άλπεις καθώς λιώνουν οι παγετώνες.

Μετά από τα συνεχή ατυχήματα ένας Γάλλος δήμαρχος δήλωσε τον Αύγουστο ότι είναι «απαράδεκτο για τους Γάλλους φορολογούμενους να καλύπτουν αυτά τα έξοδα για ψευτο-ορειβάτες που σκαρφαλώνουν με το θάνατο στα σακίδια τους».

Ο Jean-Marc Peillet ισχυρίστηκε ότι οι συνθήκες στο Mont Blanc είναι τόσο επικίνδυνες που οι επίδοξοι ορειβάτες θα πρέπει να πληρώσουν μια εγγύηση 15.000 ευρώ για να καλύψουν τα έξοδα διάσωσης ή πιθανής κηδείας.

Όπως προειδοποίησε ο δήμαρχος του Saint-Gervais, ενός χωριού στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Δυτικής Ευρώπης, όσοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις και επιλέγουν το μονοπάτι Goûter προς την κορυφή, παίζουν «Ρωσική Ρουλέτα».

Πηγή:http://www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share