Home Featured Κεντρικός ο ρόλος του Τουρισμού στην προστασία των Ωκεανών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Κεντρικός ο ρόλος του Τουρισμού στην προστασία των Ωκεανών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

0
Κεντρικός ο ρόλος του Τουρισμού στην προστασία των Ωκεανών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Ο κεντρικός ρόλος του τουρισμού στην προώθηση της Μπλε Οικονομίας τονίστηκε σε συζήτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) στο πλαίσιο της Συνόδου “One Ocean”, που φιλοξενήθηκε από τη Γαλλική Προεδρία τη βδομάδα που πέρασε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΤ.

Σε συζήτηση με θέμα «ο Τουρισμός στην Μπλε Οικονομία», που συνδιοργανώθηκε με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και τη Γαλλία, υψηλά ιστάμενοι αντιπρόσωποι τόνισαν πώς η εφαρμογή της μπλε οικονομίας μπορεί να καταπολεμήσει τις απειλές στην κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση από πλαστικά και την υπερεκμετάλλευση των πηγών. Την ίδια ώρα, το πάνελ με εκπροσώπους από την Κολομβία, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες και το Παλάου, ξεκαθάρισε πώς μία ισχυρότερη προσήλωση στη βιωσιμότητα μπορεί να φέρει πιο ανταγωνιστικές και συμπεριληπτικές δραστηριότητες στον τουρισμό.

Σε παρέμβασή της η διευθύνουσα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζορίτσα Ουρόσεβιτς, είπε ότι «ο Τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες της Μπλε Οικονομίας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ωκεανών, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα και μηχανισμούς για προστασία των οικοσυστημάτων. Αλλά, μπορούμε, και πρέπει, να κάνουμε περισσότερα. Ως μέρος της ανάκαμψης, ο τουρισμός πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων για ανθεκτικότητα, βάζοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο των προσπαθειών μας».

Ευκαιρίες από την κρίση

Σήμερα, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της μπλε οικονομίας -ως το μεγαλύτερο μερίδιο σε αξία εξαγωγών, σύμφωνα με το Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Η επανεκκίνηση και ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού από τις συνέπειες της πανδημίας αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για να στηρίξει ο τομέας τη μεταμόρφωση των παράκτιων και θαλάσσιων προορισμών προς πιο βιώσιμα και ανθεκτικά μοντέλα, που βασίζονται στην προστασία των ωκεανών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Τουρισμού των Σεϋχελλών, Συλβέστερ Ράγκεντοντ, ανέφερε ότι «η μοίρα του τουρισμού και της μπλε οικονομίας πρέπει να είναι αλληλένδετη, για να γίνει υπεύθυνη χρήση των περιορισμένων πόρων. Ο Ωκεανός πρέπει να πάρει επιτακτικό ρόλο στις στρατηγικές τουρισμού. Για τις Σεϋχέλλες, η μπλε οικονομία αντιπροσωπεύει μια ολιστική προσέγγιση για τον τουριστικό τομέα και την τοπική οικονομία».

Μετάβαση του ιδιωτικού τομέα

Εταιρείες του κλάδου, όπως οι Accor, ClubMed, Costa Cruises, Iberostar Group, PONANT, TUI Group και η Πρωτοβουλία για Μπλε Κλίμα συμφώνησαν με τους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των ωκεανών και έκαναν γενναίες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά, μέσα από πρακτικές λύσεις στο πλαίσιο που πρότεινε η Πρωτοβουλία για τα Πλαστικά του Παγκόσμιου Τουρισμού, η οποία στηρίζει τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία για τα πλαστικά.

Πηγή:ΚΥΠΕ