X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΚοινοτική χρηματοδότηση €22 εκατομμυρίων για αποχετευτικό σύστημα στα Κοκκινοχώρια

Κοινοτική χρηματοδότηση €22 εκατομμυρίων για αποχετευτικό σύστημα στα Κοκκινοχώρια

Τη χορήγηση 22 εκατομμυρίων ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής για την κατασκευή δικτύων συλλογής λυμάτων στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων ενέκρινε τη Δευτέρα η Κομισιόν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η επένδυση στην Κύπρο αφορά την χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης της υλοποίησης του Αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων. Η πρώτη φάση του έργου είχε ολοκληρωθεί την περίοδο χρηματοδότησης 2007 – 2013 των Ταμείων Συνοχής με επενδύσεις από την ΕΕ ύψους πέραν των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δεύτερη φάση του του Αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων περιλαμβάνει την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της Άχνας, δυναμικότητας 10.644 κυβικών μέτρων/ ημέρα, η οποία θα εξυπηρετεί οκτώ κοινότητες και δύο δήμους (σύμφωνα με σχετική παλαιότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας πρόκειται για τους δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου και Ορμήδεια της επαρχίας Λάρνακας, και τις κοινότητες Άγιος Γεώργιος Αχερίτου, Αυγόρου, Άχνα, Λιοπέτρι και Φρέναρος της επαρχίας Αμμοχώστου).

Η κατασκευή θα ενσωματώσει επίσης δίκτυο διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς και 13 αντλιοστάσια στα συστήματα μεταφορών. Επιπλέον, το επεξεργασμένο νερό θα χρησιμοποιείται στη γειτονική γεωργική περιοχή, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση πόσιμου νερού.

Η χρηματοδότηση για το έργο στην Κύπρο ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την έγκριση επενδύσεων ύψους 77 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την κατασκευή τραμ μεταξύ της Σεβίλης και της Αλκάλα ντε Γκουαντάιρα στην Ισπανία, το οποίο εντάσσεται στους στόχους για την προώθηση των πράσινων μεταφορών.

Σε δήλωσή της για τα δύο έργα η Επίτροπος για τη Συνοχή και τη Μεταρρύθμιση, Ελίζα Φερέιρα, ανέφερε πως «συνδυάζουν άμεσα οφέλη για τους τοπικούς πολίτες και το περιβάλλον» και θα συμβάλουν στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

Όπως είπε, το έργο στην Κύπρο αφορά ένα «σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αποχέτευσης» το οποίο «θα μειώσει τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων». Το έργο στην Ισπανία, συνέχισε, αφορά ένα «πολυτροπικό σύστημα μεταφορών» το οποίο «θα ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν σε βιώσιμες μεταφορές».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share