X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚούρσα για τη διαδοχή της Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία

Κούρσα για τη διαδοχή της Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία

Η παραίτηση-σοκ της Τζασίντα Άρντερν πυροδότησε νέες συζητήσεις την Παρασκευή στη Νέα Ζηλανδία, για επιλογή του πρώτου Πρωθυπουργού από τους Μαορί.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Άρντερν, παγκόσμιο πρόσωπο της προοδευτικής πολιτικής, κατέπληξε τη Νέα Ζηλανδία την Πέμπτη ανακοινώνοντας την αιφνίδια αποχώρησή της από το αξίωμα, λιγότερο από τρία χρόνια μετά την εξασφάλιση της δεύτερης θητείας σε μια συντριπτική εκλογική νίκη.

Η 42χρονη, η οποία καθοδήγησε τη χώρα μέσα από φυσικές καταστροφές, την πανδημία της Covid και τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση , είπε ότι νιώθει πως δεν έχει πλέον αρκετό χρόνο και ενέργεια για να συνεχίσει.

Η Άρντερν παραιτήθηκε χωρίς σαφή διάδοχό της και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα προσπαθεί τώρα να καταλήξει σε αντικαταστάτη.

Τα μέλη του κόμματος θα προσπαθήσουν να εκλέξουν τον επόμενο Πρωθυπουργό την Κυριακή, με τον νικητή υποψήφιο να χρειάζεται τα δύο τρίτα των ψήφων.

Εάν αυτό δεν συμβεί, θα χρειαστεί μια μακροχρόνια διαδικασία.

Ο Κρις Χίπκινς, 44 ετών, είναι ο πρώτος, μετά τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Γκραντ Ρόμπερτσον ο οποίος απέκλεισε γρήγορα τον εαυτό του από την κούρσα.

Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι η Υπουργός Δικαιοσύνης Κίρι Άλαν, μία από τους ανώτερους Βουλευτές των Μαορί των Εργατικών και ο Υπουργός Μετανάστευσης Μάικλ Γουντ.

Κανένας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα.

Η Άλαν, πρώην δικηγόρος που μπήκε στο κοινοβούλιο το 2017, έχει «διαφημιστεί» ως η πρώτη Πρωθυπουργός των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας.

Αναγκάστηκε να πάρει άδεια από το κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2021 αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σταδίου 3, αλλά επέστρεψε στη δουλειά μόλις τρεις μήνες αργότερα.

Η 15μελής κοινοβουλευτική ομάδα των Μαορί των Εργατικών αναμένεται να έχει σημαντικό λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη.

Περίπου το 17 τοις εκατό του πληθυσμού των πέντε εκατομμυρίων της Νέας Ζηλανδίας αναγνωρίστηκε ως Μαορί στην τελευταία απογραφή της χώρας.

«Προφανώς θα θέλαμε μια μέρα να υπάρξει Πρωθυπουργός των Μαορί», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Κέλβιν Ντέιβις.

Μια νέα δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, αλλά διενεργήθηκε πριν από την ανακοίνωση της Άρντερν για παραίτηση, έδειξε ότι η κυβέρνησή της θα δυσκολευόταν να κρατήσει την εξουσία.

Η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, δήλωσε ότι η Άρντερν είχε αντιμετωπίσει «ένα επίπεδο μίσους που ήταν άνευ προηγουμένου στη χώρα».

Μια παμπ της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή αφού κυκλοφόρησε μια αφίσα “Saying Goodbye to Jacinda” με βίαιες εικόνες.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share