Με πυρετώδεις συσκέψεις, επαφές, ανακοινώσεις, για να κλείσουν εκκρεμότητες και μέτωπα – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόσθεσμα – καθώς επίσης για να αντιμετωπιστούν οι διαφαινόμενες επιπτώσεις από ακόμη μία εξωγενή κρίση, μπαίνει στην τελική ευθεία η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το καλάθι που θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, μετά και την εντολή του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, θα είναι προσαρμοσμένο και στην έκτακτη συνθήκη που δημιουργεί η τάση ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Στο προσκήνιο βρίσκονται, ως αντιστάθμισμα των απωλειών από το διεθνές ράλι τιμών, μέτρα όπως:
Επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα μεγαλώσουν το διαθέσιμο εισόδημα.
Στοχευμένες μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης
Η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων.
Η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος.
Η φόρμουλα που θα κλειδώσει τις προσεχείς ώρες, θα πλαισιώσει το συνολικό σχέδιο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά την προσεχή διετία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία άνοδο του στη Θεσσαλονίκη, τόσο κατά τον κύκλο των κλειστών συναντήσεων που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος όσο και δημόσια, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία που θα διαγράψει η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες.
Στην αιχμή των στόχων που τίθεται από κυβερνητικής πλευράς για το προσεχές διάστημα είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μοντέλο που θα στηρίζεται -όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός -λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις, ενώ μεταξύ άλλων θα μετατρέπει σε συγκριτικά πλεονεκτήματα την ψηφιακή επανάσταση αλλά και την προσαρμογή σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μετά το… «διάλειμμα» της δημοσιονομικής αυστηρότητας και για το 2022, θα ανοίγει το δρόμο της ασφαλούς επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ζητούμενο είναι η προστασία αυτού του σχεδιασμού με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας που θα βοηθήσει στην απόκρουση του κύματος της πανδημίας των ανεμβολίαστων όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιστήμονες.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας.
Στην αφετηρία πάντως αυτής της εβδομάδας θα κλείσει και η εκκρεμότητα της νέας ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Η επιλογή ή οι επιλογές που έχουν γίνει από τον πρωθυπουργό χαρακτηρίζονται από κυβερνητικούς παράγοντες, ως «άκρως απόρρητες». Όπως έγραφε το CNN Greece, οι πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, και με δεδομένο ότι δεν έχει αλλοιωθεί το βασικό κριτήριο που θέλει την μπαγκέτα της πολιτικής προστασίας να κρατιέται από ένα πρόσωπο με επιχειρησιακό προφίλ, συγκλίνουν στο ότι η σύνθεση του νέου υπουργείου δεν αποκλείεται να είναι μικτή.
Δηλαδή ένας πολιτικός και ένα στέλεχο με στρατιωτικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι ακόμη δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι η σειρά τους στην ιεραρχία της νεοπαγούς δομής. Όλα δείχνουν ότι το νέο υπουργείο θα έχει εκτός από τον υπουργό, είτε έναν αναπληρωτή υπουργό, είτε έναν υφυπουργό.
Άλλωστε όπως εξηγούσαν κυβερνητικοί παράγοντες ότι τα χέρια που θα κρατήσουν τα ηνία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας απαιτείται να έχουν εμπειρία και παραστάσεις στη διοίκηση πολυπρόσωπων σχημάτων.
Επιπλέον θύμιζαν ότι εκτός από την οργάνωση και τον συντονισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να υλοποιήσει και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους άνω των 1,7 δισ. ευρώ.
Ζητούμενο, όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει η πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός αυτοτελούς χαρτοφυλακίου για την Πολιτική Προστασία να αντανακλά σε όλες τις πτυχές της υλοποίησης της, την επάρκεια και την πληρότητα που απαιτεί αυτός ο κρίσιμος τομέας.
Πηγή:CNN.gr