X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΚύπρος και Κουβέιτ εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, υπέγραψαν δύο Μνημόνια Συναντίληψης

Κύπρος και Κουβέιτ εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, υπέγραψαν δύο Μνημόνια Συναντίληψης

Κύπρος και Κουβέιτ υπέγραψαν σήμερα δυο Μνημόνια Συναντίληψης στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία του ΥΠΕΞ του Κράτους του Κουβέιτ Σεΐχη Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο Σεΐχης Al-Sabah υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Σύσταση Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, και ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Παρεμπόδιση της Κλοπής, των Λαθραίων Ανασκαφών και της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής ή Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας και την Προώθηση της Αποκατάστασής της μεταξύ της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή των Μνημονίων Συναντίληψης, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Κουβέιτ υπογράμμισαν τη σημασία της υπογραφής τους καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Σεϊχη Al-Sabah για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως υπογράμμισε ειδικότερα ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους, και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και στη θάλασσα, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, δεν είναι μόνο έκνομες αλλά έχουν και αρνητική επίδραση στις διεθνείς προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ ανέφερε από την πλευρά πως το Κουβέιτ και η Κύπρος έχουν τις ίδιες αξίες που πηγάζουν από τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου. “Και θεωρούμε πως αυτός είναι ο δρόμος προς τα μπρος για επίλυση όλων των προκλήσεων ανά τον κόσμο”, σημείωσε.

Στη δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις Κύπρου και Κουβέιτ, σημειώνοντας τη σταθερή προσήλωση των δυο χωρών στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επεσήμανε πως η υπογραφή των δύο Μνημονίων Συναντίληψης αποτελεί απτή εκδήλωση της πολιτικής βούλησης και της δέσμευσης και των δύο Κυβερνήσεων να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία περαιτέρω, προς όφελος των λαών των δυο χωρών, αλλά και της ευρύτερης μας περιοχής.

Πρόσθεσε πως συζήτησαν για τις προοπτικές εισαγωγής περισσότερων φοιτητών από το Κουβέιτ στα κυπριακά πανεπιστήμια, για τα οφέλη από τη θεσμοθέτηση συχνών πολιτικών διαβουλεύσεων και ιδέες για να δοθεί μια νέα δυναμική ώθηση στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις, μέσω, μεταξύ άλλων, και της ενίσχυσης των εξαγωγών παραδοσιακών προϊόντων, όπως είναι το χαλλούμι.

Ανέφερε πως αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις στη Συρία και την Υεμένη, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η προοπτική μιας πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις του Κουβέιτ σε αυτά τα θέματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, ιδίως ενόψει της τρέχουσας προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου και του ενεργού ρόλου του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η Κύπρος υποστηρίζει εδώ και καιρό έναν ενεργότερο ρόλο της ΕΕ σε θέματα που απασχολούν τις χώρες και τους πολυμερείς οργανισμούς της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της περιοχής του Κόλπου, η οποία, αποτελεί σημαντικό μέρος της γειτονίας της ΕΕ», σημειώνοντας πως οι σχέσεις ΕΕ-Κουβέιτ είχαν μια εξέχουσα θέση στις συζητήσεις τους.

Ανέφερε πως επανέλαβε τη θέση πως αυτοί οι δεσμοί είναι ζωτικής σημασίας στις κοινές προσπάθειες για την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας και διαβεβαίωσε τον Σεϊχη Al-Sabah ότι το Κουβέιτ μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας του με την ΕΕ, περιλαμβανομένης της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου.

Πρόσθεσε πως χαίρεται ιδιαίτερα που ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να παραστεί σε πρωινό εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που θα φιλοξενήσει η Κύπρος, στο περιθώριο του επερχόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 Ιανουαρίου. Αυτό θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να ακουστεί στις Βρυξέλλες η προοπτική του Κουβέιτ σε μια σειρά ζητημάτων, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως τόνισε ιδιαίτερα ότι οι προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους, σε σχέση ιδίως με την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, όσο και στη θάλασσα, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, είναι όχι μόνο παράνομες, αλλά έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Πρόσθεσε πως επαναβεβαίωσε «τη δική μας ετοιμότητα και δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου», εκφράζοντας βαθιά εκτίμηση στον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του σε αυτές τις προσπάθειες.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ στις δηλώσεις του είπε πως η χώρα του και η Κύπρος γιορτάζουν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη θέση αρχών που τήρησε η Κύπρος έναντι του Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια δύσκολων για τη χώρα στιγμών, και ευχαρίστησε για αυτήν.

Αναφερόμενος στα Μνημόνια Συναντίληψης που υπογράφηκαν σήμερα τα χαρακτήρισε σημαντικά, σημειώνοντας πως αυτά προστίθενται στα άλλα 15 έγγραφα που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών.

Πραγματικά βλέπουμε τώρα μια ευκαιρία για να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τη σχέση μας κατά ένα πολύ αξιόπιστο τρόπο και είναι για αυτό δημιουργείται και η Κοινής Επιτροπή Συνεργασίας, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως χρειάζεται οι δυο χώρες να επικεντρωθούν περισσότερο στους οικονομικούς και εμπορικούς τους δεσμούς και σημείωσε πως Κουβέιτ και Κύπρος μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ αξιόπιστο και απτό σχεδιασμό για τον δρόμο προς τα μπρος.

Είπε, ακόμη, πως συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ευχαρίστησε τον ΥΠΕΞ για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο, καθώς και για την πρόσκλησή του να παραστεί στο πρωινό εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που θα φιλοξενήσει η Κύπρος, όπου, όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του Κουβέιτ για περιφερειακά θέματα.

Υπουργείο Μεταφορών
Στο μεταξύ σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρεται πως η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την Παρεμπόδιση της Κλοπής, των Λαθραίων Ανασκαφών και της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής ή Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας και την Προώθηση της Αποκατάστασής της συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ενθαρρύνει την προώθηση σειράς ενεργειών, με στόχο την καλλιέργεια στο κοινό και στους ενδιαφερόμενους φορείς κουλτούρα ενδιαφέροντος για τη διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας.

«Μέσα από την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλοπή και την παράνομη απόκτηση και διακίνηση πολιτιστικής περιουσίας, το Μνημόνιο Συναντίληψης αποσκοπεί στην προστασία της πολιτιστικής περιουσίας από λεηλασία και εμπορία», προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη πως ο Υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη η προστασία της πολιτιστικής περιουσίας από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί προτεραιότητα. Το Μνημόνιο Συναντίληψης με το Κουβέιτ, επεσήμανε ο κ. Καρούσος, ενισχύει τις προσπάθειές μας για προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής περιουσίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share