X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΚύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή τονίστηκε σε...

Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή τονίστηκε σε τριμερή για Διασπορά στο Κάιρο

Στην Αίγυπτο βρίσκεται ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου για θέματα Διασποράς. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι σχέσεις των τριών χωρών είναι διαχρονικές και ότι αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι η Τριμερής πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας και του Μνημονίου Συνεργασίας των τριών χωρών για θέματα Διασποράς, παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέα Κατσανιώτη και της Υπουργού Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγυπτίων Sοha Gendy.

Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και από τις τρεις πλευρές, στις διαχρονικές σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και στους φιλικούς δεσμούς στο πέρασμα των αιώνων. «Περίτρανη απόδειξη  η Τριμερής Συνεργασία των τριών χωρών σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών, μέσα από την οποία προωθήθηκε και η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για θέματα Διασποράς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε πως η Τριμερής Συνεργασία σε θέματα Διασποράς ενδυναμώνει και ενισχύει περαιτέρω της ήδη άριστες σχέσεις των τριών χωρών, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο.

Ανέφερε πως κοινή επιδίωξη και των τριών πλευρών είναι η συνέχιση της συνεργασίας για τα θέματα αυτά, αφού φέρνει τους λαούς μας στο εξωτερικό πιο κοντά, διατηρεί τους δεσμούς τους με τις χώρες καταγωγής τους και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Αναφορά έγινε στο επιτυχημένο πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα σε Αλεξάνδρεια, Λονδίνο, Μελβούρνη και Κύπρο-Ελλάδα-Αίγυπτο. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως το πρόγραμμα αυτό συνεχιστεί με νέες πρωτοβουλίες, δίνοντας έμφαση στους νέους της Διασποράς.

Επισημάνθηκε ακόμη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι έχουν κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα, ισχυρούς δεσμούς και μπορούν να προωθήσουν κοινά συμφέροντα σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων μέσω των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς των τριών χωρών.

Έγινε επίσης αναφορά στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου παραμένει στάσιμο λόγω της αναθεωρητικής στάσης και της ηγεμονικής προσέγγισης της Τουρκίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share