X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗ"Λανθασμένοι και αβάσιμοι" οι ισχυρισμοί για αναφορές Στιούαρτ λένε μέσω Twitter τα...

“Λανθασμένοι και αβάσιμοι” οι ισχυρισμοί για αναφορές Στιούαρτ λένε μέσω Twitter τα ΗΕ, ενοχλημένη η Λευκωσία

Για «λανθασμένους και αβάσιμους» ισχυρισμούς κάνουν λόγο τα Ηνωμένα Έθνη, σχολιάζοντας με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της “Γενί Ντουζέν”, σύμφωνα με το οποίο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Φινλανδίας στη Νέα Υόρκη, πως η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, αλλά, αντί αυτού «μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

«Εργαζόμαστε στενά και με τις δυο πλευρές αμερόληπτα. Απορρίπτουμε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί μεροληψίας. Είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι», αναφέρεται σε ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στο Twitter. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα προκάλεσαν την ενόχληση και την αντίδραση της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι, η ενημέρωση διοργανώθηκε στις 17 Ιανουαρίου για τις σκανδιναβικές χώρες στα ΗΕ και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Στιούαρτ σε αυτή τη συνάντηση – όπως αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι – υποστήριξε ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

«Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, είπε και ότι ‘λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση»’.

Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με το «βόρειο τμήμα του νησιού», όπως οι οικονομικές κυρώσεις στους Τουρκοκύπριους και ο κ. Στιούαρτ φέρεται να ανέφερε ότι επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και πως οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση». Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων», φέρεται να πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε επίσης ότι «η παιδεία που παρέχεται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν μεγαλώνει ποιοτικούς νέους. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούν διδακτικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους μονομερώς ως θύματα και τους άλλους ως ανηλεείς δολοφόνους. Και οι δύο πλευρές έχουν μουσεία σύγκρουσης που δείχνουν πως ήταν απάνθρωπη η άλλη πλευρά. Ναι, συνέβησαν τραγικά πράγματα, όμως αυτά δεν τα έπαθε μόνο η μία πλευρά. Το να μιλάμε μόνο για το παρελθόν που δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον, δεν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο μέλλον’».

Στην ενημέρωση ο κ. Στιούαρτ φέρεται ακόμη να υπενθύμισε ότι το 2017 συστάθηκε μια επιτροπή ιστορικών βιβλίων που σκόπευε στην παραγωγή διδακτικών βιβλίων που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές. «Ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμετείχε ενεργώς στις ετοιμασίες, η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία», φέρεται να πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι έλκυσαν την προσοχή του ειδικά τα λόγια του κ. Στιούαρτ πως «ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατηγορεί την τουρκική πλευρά, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα το οποίο δεν θέλουν να κάνουν».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share