X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΛειτουργικό ταμειακό πλεόνασμα €10 εκατομμυρίων αναμένει για το 2023 ο ΟΚΥπΥ

Λειτουργικό ταμειακό πλεόνασμα €10 εκατομμυρίων αναμένει για το 2023 ο ΟΚΥπΥ

Λειτουργικό ταμειακό πλεόνασμα €10 εκατομμυρίων προβλέπεται ότι θα καταγράψει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, κάτι που, όπως σημειώνει, “αντανακλά τα γερά θεμέλια για την αυτονόμησή του”.

Τα έσοδα του Οργανισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά περισσότερα από €100 εκ. σε σχέση με το τρέχον έτος. Το έλλειμα €65,98 εκ. αφορά κεφαλαιουχικές δαπάνες, όπως είναι η αγορά ιατροτεχνολογικού και μηχανογραφικού εξοπλισμού, καθώς και αναπτυξιακά έργα, τα οποία απαιτούν χρόνο για την ολοκλήρωση τους.

Τα έργα του ΟΚΥπΥ καθυστέρησαν ενδιάμεσα της πανδημίας, ενώ τα έξοδά τους είχαν προϋπολογιστεί. Για την τριετία 2022-2024 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υπολογίζονται στα περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων €100 εκατομμύρια θα διατεθούν σε εξοπλισμούς και €150 εκατομμύρια σε υποδομές.

“Απώτερος στόχος του Οργανισμού, είναι η οικονομική αυτονόμησή του και θα πετύχει λειτουργώντας με την τακτοποιημένη οικονομική διαχείριση των πόρων του. Ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει ετοιμαστεί στη βάση Διεθνών Λογιστικών Προτύπων”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας που συζήτησε το θέμα την Πέμπτη, τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού για το έτος 2023, εξαιρουμένης της κρατικής χορηγίας, αναμένεται να ανέλθουν σε €612,4 εκ. σε σχέση με €501,7 εκ. του προϋπολογισμού του 2022. Ο κύριος λόγος της διαφοράς αυτής αφορά τη συμπερίληψη πρόνοιας για έσοδα από διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ, ύψους περίπου €126 εκ., τα οποία διαδικαστικά θα πρέπει να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

Αντίστοιχα, τα έξοδα του Οργανισμού ανέρχονται σε €610,9 εκ. σε σχέση με €505,5 εκ. του περασμένου έτους. Η διαφορά, κατά αναλογία, αφορά τις δαπάνες για την αγορά φαρμάκων ενώ για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού έχει προϋπολογιστεί μείωση, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα αλλά και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης για συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, για το 2023, ο Οργανισμός αναμένεται να παρουσιάσει λειτουργικό ταμειακό πλεόνασμα ύψους €10 εκ. Μετά την αφαίρεση των αποσβέσεων, οι οποίες δεν αποτελούν ταμειακές εκροές, το λογιστικό λειτουργικό πλεόνασμα θα ανέλθει σε €1,7 εκ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΟΚΥπΥ, τα λειτουργικά ταμειακά πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα έτη και συγκεκριμένα θα ανέλθουν σε €18,6 εκ. το 2024 και €33,6 εκ. το 2025. Επιπρόσθετα, για το έτος 2023, καθώς και συνολικά για την τριετία 2023 – 2025, έχουν προϋπολογιστεί σημαντικά κονδύλια ύψους €123,3 εκ. και €311,2 εκ. αντίστοιχα, για αγορές εξοπλισμού και κυρίως για αναπτυξιακά έργα, που αφορούν την αναβάθμιση και επέκταση των κτηριακών υποδομών όλων των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού, τα περισσότερα των οποίων αναμένεται να προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Οργανισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Μάριος Παναγίδης ανέφερε: «Η Διοίκηση του Οργανισμού επιβεβαιώνει μέσω του προϋπολογισμού για την τριετία 2023 – 2025 την προσήλωσή της στην επίτευξη του σημαντικού στόχου της Οικονομικής Αυτονόμησης του ΟΚΥπΥ.

Ο στόχος αυτός φαίνεται πλέον ότι μπορεί να επιτευχθεί με την πιστή υλοποίηση των δράσεων του Επιχειρηματικού Σχεδίου, με συνεχή προσπάθεια για καλύτερη οργάνωση και βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώσεις εκεί που χρειάζονται, αλλά και με τη δημιουργία συνθηκών συναίνεσης και συνεργασίας με όλους τους φορείς».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share