Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Λεπτομέρειες για το δίκτυο της Μοσάντ που εξαρθρώθηκε στο Ισφαχάν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ

Λεπτομέρειες για το δίκτυο της Μοσάντ που εξαρθρώθηκε στο Ισφαχάν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ

0
Λεπτομέρειες για το δίκτυο της Μοσάντ που εξαρθρώθηκε στο Ισφαχάν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ

Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης του ιρανικού Υπουργείου Πληροφοριών εθνικής ασφαλείας, που είχε εκδοθεί το περασμένο Σάββατο, η φιλοκυβερνητική ιρανική ιστοσελίδα NoorNews, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές μετέδωσε χθες αργά το βράδυ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την σύλληψη ομάδας πρακτόρων της Μοσάντ, που είχαν στόχο να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές εντός της ιρανικής επικράτειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα NoorNews, η επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου της Μοσάντ αποτέλεσε μία από τις πιο περίπλοκες επιχειρήσεις που ανέλαβε το ιρανικό Υπουργείου Πληροφοριών εθνικής ασφαλείας. Η ομάδα των πρακτόρων φέρεται να είχε εισέλθει στο Ιράν μήνες πριν, από την επαρχία του Ιρανικού Κουρδιστάν, κατόπιν συγκεκριμένων υποδείξεων που τους παρείχε σε πραγματικό χρόνο η Μοσάντ.

Ενόσω τα μέλη του δικτύου των φερομένων πρακτόρων βρίσκονταν υπό στενή επιτήρηση εκ μέρους των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε «ευαίσθητες κρατικές υποδομές» στην επαρχία του Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Το δίκτυο των πρακτόρων φέρεται να είχε καταφέρει να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στις κρατικές υποδομές, τις οποίες η ιρανική δημοσιογραφική πηγή δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα πάντα με την NoorNews, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί από τους πράκτορες σε σημεία-κλειδιά και μόλις λίγες ώρες πριν την εφαρμογή της τελικής φάσης του σχεδίου τους, οι ιρανικές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν τα μέλη του δικτύου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση ότι οι φερόμενοι πράκτορες της Μοσάντ είχαν εκπαιδευθεί επί μήνες σε αφρικανική χώρα και είχαν δοκιμάσει στην πράξη το σχέδιο εκτεταμένων δολιοφθορών, που σκόπευαν να θέσουν σε εφαρμογή στο Ιράν.

Από ισραηλινής πλευράς, δεν επιβεβαιώθηκε ούτε σχολιάστηκε επισήμως καμία από τις πληροφορίες που μεταδίδονται στο Ιράν σχετικά με το περιστατικό.

Ωστόσο, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση συσχετίζει την είδηση που μεταδίδει η φιλοκυβερνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα NoorNews, με έκρηξη που είχε σημειωθεί στις 11 Απριλίου 2022 στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην θέση Τατάνζ της επαρχίας Ισπαχάν, με αποτέλεσμα να προκληθεί εκτεταμένη διακοπή ρεύματος και να καταστραφεί σημαντικός αριθμός πυρηνικών αντιδραστήρων. Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση επισημαίνει ότι και τότε η ιρανική Κυβέρνηση είχε κατηγορήσει ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονταν πίσω από εκείνη την φερόμενη επιχείρηση δολιοφθοράς.

Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές επισημαίνουν ότι τόσο στην σχετική ανακοίνωση του ιρανικού Υπουργείου Πληροφοριών εθνικής ασφαλείας, αλλά και στις πληροφορίες που διέρρευσε η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα NoorNews δεν αναφέρεται η υπηκοότητα των συλληφθέντων. Από την άλλη, η NoorNews αναφέρει ότι το Υπουργείο Πληροφοριών εθνικής ασφαλείας πρόκειται να δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή:ΚΥΠΕ