X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΛιγότεροι από 1 στους 3 επενδυτές ελέγχουν την ιστοσελίδα της ΕΚΚ για...

Λιγότεροι από 1 στους 3 επενδυτές ελέγχουν την ιστοσελίδα της ΕΚΚ για συναλλαγές από αδειοδοτημένη οντότητα, δείχνει έρευνα

Λιγότεροι από ένας στους τρεις επενδυτές ελέγχουν την ιστοσελίδα της εποπτικής Αρχής για να βεβαιωθούν ότι θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές από μία αδειοδοτημένη οντότητα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) αναφορικά με τις συμπεριφορές και συνήθειες των επενδυτών στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωση η ΕΚΚ αναφέρει ότι η έρευνα, η οποία συνέκρινε τις επενδυτικές συνήθειες των επενδυτών σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης, συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κύπρο, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα της ΕΚΚ που στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της ανάγκης για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό του κοινού και της προστασίας των επενδυτών.

Προσθέτει ότι τα ευρήματα παρέχουν μία σαφέστερη εικόνα στο πώς οι επενδυτές λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις και όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Εποπτικές Αρχές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους επενδυτές σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο τομέα.

Η ΕΚΚ αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτήθηκαν τι τους ώθησε να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο προϊόν και πόσο χρόνο αφιέρωσαν να ερευνήσουν το προϊόν, καθώς και την οντότητα που το πρόσφερε.

Σύμφωνα με την ΕΚΚ, ένα βασικό ερώτημα ήταν εάν η έρευνα που έκαναν προτού επενδύσουν περιλάμβανε επίσκεψη και έλεγχο των δεδομένων την οντότητα στην ιστοσελίδα της Εποπτικής Αρχής, καθώς πολλοί επόπτες έχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το ποιες οντότητες υπόκεινται σε εποπτεία, κατέχουν άδεια για να προσφέρουν επενδυτικές υπηρεσίες και εάν τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ή άλλες διοικητικές ενέργειες. Η ιστοσελίδα της ΕΚΚ περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, και ένα οδηγό επενδυτών για την αποφυγή απάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκπρόσωπος της ΕΚΚ, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν πλέον άμεσα τις αποφάσεις, όμως δεν είναι όλες αξιόπιστες».

«Πάρα πολλοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των νέων ατόμων, παίρνουν πραγματικό ρίσκο με τα χρήματα τους επειδή λαμβάνουν συμβουλές και συστάσεις από αναξιόπιστες πηγές, από μέλη της οικογένειας και φίλους, όπως επίσης και συμβουλές από διασημότητες στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να ελέγξουν σωστά την οντότητα με την οποία συναλλάσσονται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΚ, σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) των επενδυτών λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει των διαφημίσεων στο διαδίκτυο ή των συμβουλών από δημοσιότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι διαδικτυακοί παράγοντες επιρροής (γνωστοί ως fin-influencers) που προσεγγίζουν τους υποψήφιους πελάτες μέσω διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να επηρεάσουν τους επενδυτές ωθώντας τους να αγοράσουν προϊόντα.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, πολύ λίγοι επενδυτές αφιερώνουν σημαντικό χρόνο ερευνώντας τα προϊόντα στα οποία σχεδιάζουν να επενδύσουν ή την οντότητα η οποία τα προσφέρει.

Αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές, επίσης, λαμβάνουν περισσότερο ρίσκο από ό,τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και πολλοί μετανιώνουν για χρηματοοικονομικές επενδύσεις που έκαναν στο παρελθόν.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share