Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Λουχάνσκ και Ντονέτσκ πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία, είπε ο Μεντβέντεφ

Λουχάνσκ και Ντονέτσκ πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία, είπε ο Μεντβέντεφ

0
Λουχάνσκ και Ντονέτσκ πρέπει να κάνουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία, είπε ο Μεντβέντεφ

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να γίνουν επισήμως μέρος της Ρωσίας ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντά τους και προκειμένου να δικαιολογηθεί περαιτέρω η χρήση στρατιωτικής βίας από τη Ρωσία.

Χθες Δευτέρα οι ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατικών συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με στόχο την ένταξη των δύο ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία. «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι πλέον αναπληρωτής πρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις δύο περιοχές να ενταχθούν στη Ρωσία καθώς αυτό θα προσφέρει μία ακόμη δικαιολογία στο Κρεμλίνο για τη χρήση βίας στην Ουκρανία.

«Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι ένα έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις», εξήγησε. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς – που αποτελείται από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες επαρχίες—συζητούν για την ένταξή τους στη Ρωσία από το 2014, όταν προσπάθησαν για πρώτη φορά να φύγουν από τον έλεγχο του Κιέβου.

Οι διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα – η Χερσώνα και η Ζαπορίζια—αναφέρουν επί μήνες ότι επιθυμούν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει όλη την επαρχία Λουχάνσκ υπό τον έλεγχό τους. Μεγάλες περιοχές που διεκδικεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και το Κίεβο ελέγχει περιοχές τόσο στη Χερσώνα όσο και τη Ζαπορίζια.

Εξάλλου, ουκρανικό πλήγμα χθες Δευτέρα το βράδυ σε χωριό που ελέγχεται από τη Ρωσία στην επαρχία Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων, ανάμεσά τους τρία παιδιά, δήλωσαν διορισμένοι από τη Μόσχα αξιωματούχοι.

Το πλήγμα είχε στόχο το χωριό Κρασνοριτσένσκ, που βρίσκεται στο τμήμα της επαρχίας Λουχάνσκ που είναι υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της επαρχίας στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού.

Μόσχα και Κίεβο θα ανταλλάξουν αιχμαλώτους,  είπε ο Ερντογάν

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων», δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Σύντομα θα γίνει ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων έπειτα από συμφωνία των πλευρών», επεσήμανε ο Ερντογάν, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική» πρόοδο στη σύγκρουση. Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τη συμφωνία ή για τους αιχμάλωτους που θα αφορά –αν θα πρόκειται για στρατιωτικούς ή αμάχους— στη συνέντευξη αυτή που παραχώρησε στα τουρκικά.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου «θέλει να τελειώνει το συντομότερο δυνατό» με αυτό τον πόλεμο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει καταφέρει να διατηρήσει τους δεσμούς της χώρας του τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, έχει προσφερθεί επανειλημμένα να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της σύρραξης και επανέλαβε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να ικανοποιεί όλο τον κόσμο».

Αλλά για αυτή την ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να επιστραφούν οι περιοχές που έχουν καταληφθεί: «Αυτό αναμένουμε και ελπίζουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ερντογάν έφτασε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και σήμερα αναμένεται να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή:ΚΥΠΕ