Home Featured Λύσεις στις προκλήσεις της πανδημίας συζήτησαν επιχειρηματικά στελέχη σε συνέδριο της Κομισιόν

Λύσεις στις προκλήσεις της πανδημίας συζήτησαν επιχειρηματικά στελέχη σε συνέδριο της Κομισιόν

0
Λύσεις στις προκλήσεις της πανδημίας συζήτησαν επιχειρηματικά στελέχη σε συνέδριο της Κομισιόν

Με γεωγραφικό επαναπροσδιορισμό της παγκόσμιας αλυσίδας ανεφοδιασμού, επέκταση της παραγωγής στην ΕΕ, στροφή σε ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και με επένδυση σε βιώσιμες πρακτικές και στην κυκλική οικονομία, εκτιμάται ότι θα κληθούν οι επιχειρήσεις να απαντήσουν στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αυτό μετέφεραν στελέχη επιχειρήσεων από την Ελβετία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Γερμανία, συμμετέχοντας σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης της Κομισιόν “EU Industry Days 2022”, με γενική θεματική «Ξεκλειδώνοντας το μέλλον: Τα βιομηχανικά οικοσυστήματα της ΕΕ στον δρόμο προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» (Unlocking the future: EU industrial ecosystems on the path to the green and digital transition).

Σκοπός της συζήτησης – που μεταδιδόταν διαδικατυακά – ήταν να αναδείξει τις πρακτικές μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, μπροστά στην κρίση της αλυσίδας ανατροφοδότησης (κατά την περίοδο των lockdown καταγράφηκε έως και 25% μεγαλύτερος χρόνος αναμονής στις μεταφορές), εξασφαλίζοντας παράλληλα βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις προοπτικές που ανοίγονται λόγω των αναπροσαρμογών που έχουν προκύψει στην αγορά, όπως επίσης και στην ανάγκη νέου ρυθμιστικού πλαισίου, κυρίως στην ΕΕ.

Ο Gunther Erfurt της Meyer Burger Technology AG στην Ελβετία, είπε ότι οι επιχειρήσεις δε χρειάστηκε απλώς να προσαρμοστούν, αλλά και να αλλάξουν τελείως το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Πρόσθεσε ότι σε μεγάλες και καλά οργανωμένες οικονομίες, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μπορεί να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Τόνισε ότι η βιωσιμότητα της παραγωγής και των μεταφορών θα πρέπει να είναι ο στόχος στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Το γεγονός ότι η πανδημία απέδειξε πως οι οικονομικές και αξιόπιστες μεταφορές δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες, θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις τεχνολογίες προσομοίωσης, αλλά και τις δυνατότητες αυτοματοποίησης του μηχανισμού μεταφορών. Αυτή ήταν η εκτίμηση του Nikolaus Boltze της Thyssenkrupp, βιομηχανίας εξαρτημάτων αυτοκινήτων στην Ιαπωνία. Κατέληξε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι τομείς που θα πρέπει να ενισχυθούν το επόμενο διάστημα.

Η Suzanne Greene της Dow Chemical Company, μίας εταιρείας στην Ελβετία με 30.000 προμηθευτές, εξήγησε ότι κατάφεραν να σχεδιάσουν στρατηγικό πλάνο ακόμα και για την περίπτωση διαθεσιμότητας ενός μόνο προμηθευτή, ενώ ανέφερε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, μία μεγάλη πρόκληση ήταν οι καθυστερήσεις στην αλυσίδα ανεφοδιασμού ιατρικού εξοπλισμού. Σημείωσε, όμως, ότι μέσα από τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, οι στενότεροι δεσμοί που αναπτύχθηκαν με πελάτες και προμηθευτές, δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση και η στροφή σε βιώσιμα προϊόντα και πρακτικές θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα της πανδημίας.

«Οι παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού δεν είναι φτιαγμένες για να ανταποκρίνονται γρήγορα στις αναταράξεις», τόνισε ο Constantine Karayannopoulos της Neo performance materials στον Καναδά, και πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις στις μεταφορές και η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων δημιούργησαν πανικό κατά την πανδημία.

Καθώς οι καθυστερήσεις στις μεταφορές, είχαν σαν συνέπεια και την άνοδο των τιμών, όπως είπε, εξήγησε ότι είναι επόμενο να δούμε «επέκταση της παραγωγής στην Ευρώπης» στο πλαίσιο μίας νέα στρατηγικής, με σκοπό να συντομεύσουν οι αποστάσεις στην αλυσίδα ανεφοδιασμού, κάτι που περιέγραψε ως «γεωγραφική ανακατανομή των αλυσίδων ανεφοδιασμού». Πρόσθεσε, δε, ότι σε μικρότερα κράτη της ΕΕ, με μικρότερους προϋπολογισμούς, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα μέσω κονδυλίων καινοτομίας, προκειμένου να αγκαλιάσουν οι αγορές τους νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα την αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ