X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΜας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια της Βουλής και πως επικοινωνούμε καλύτερα το έργο...

Μας ενδιαφέρει η εξωστρέφεια της Βουλής και πως επικοινωνούμε καλύτερα το έργο μας, δήλωσε η Αννίτα Δημητρίου σε παρουσίαση των πεπραγμένων

Η εξωστρέφεια της Βουλής, η εικόνα μας προς τα έξω, το πως καλύτερα επικοινωνούμε στους πολίτες, τους οποίους υπηρετούμε, το έργο μας, μας ενδιαφέρει και θέλουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία είπε η Πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου, σε παρουσίαση την Τετάρτη των πεπραγμένων για την κοινοβουλευτική περίοδο 2021-2022 (ως Σεπτέμβρη).

Tα πεπραγμένα είναι ήδη ανηρτημένα στην καινούργια ιστοσελίδα της Βουλής, που τέθηκε σε λειτουργία χθες.

Η παρουσίαση έγινε, μετά την πανδημία, στο ιστορικό κτίριο της Βουλής, στο οποίο επέστρεψαν οι Βουλευτές, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ιδιαιτέρως η κ. Δημητρίου.

Στην κοινοβουλευτική περίοδο 2021-2022 έγιναν 742 συνεδριάσεις, κατατέθηκαν 218 νομοσχέδια, 104 κανονισμοί και 247 προτάσεις νόμου.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, εκτενώς στα κρίσιμα νομοθετήματα που συνδέονται με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ανέλυσε τις κοινοβουλευτικές δράσεις στο εξωτερικό, μίλησε για τα συνέδρια που φιλοξενήθηκαν στη Βουλή , τις επισκέψεις ξένων επισήμων, το Πόθεν Έσχες και άλλα.

Κρίσιμα νομοθετήματα για ταμείο ανάκαμψης

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Βουλή είχε να ψηφίσει κρίσιμα νομοθετήματα για μεταρρυθμίσεις, που συνδέονται με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας, τη δικαστική μεταρρύθμιση, τη δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου ενώ προχώρησε και σε δύο αναθεωρήσεις του συντάγματος.

Είπε ότι έγιναν επίσης μεγάλα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής με την σύσταση της ανεξάρτητης αρχής, και για τους whistleblowers και το lobbying. Eπεσήμανε ακόμη ότι για την διαφθορά έγινε το συνέδριο της ΚΣ του ΟΑΣΕ στην Κύπρο, παρουσία πολλών ξένων και αποδείχθηκε ότι η Κύπρος και η Βουλή μπορεί να φιλοξενήσουν τέτοιας εμβέλειας συνέδρια.

Αναφέρθηκε σε νομοθετήματα για τις κοινωνικές πολιτικές και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύσταση του υφυπουργείου πολιτισμού, την ενίσχυση των θυμάτων εγκληματικότητας, στα νομοθετήματα για την μητρότητα και πατρότητα, για το ταμείο των ΑΠΕ, τη θέσπιση της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμο αδίκημα ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην διαδικασία για ποινικοποίηση του εκφοβισμού (σχολικού, εργασιακού κλπ). Ανέφερε πως προχωρά η Βουλή με ενιαίο κείμενο και εξέφρασε την ελπίδα με τη νέα περίοδο να είναι ενώπιον του Σώματος.

Η κ. Δημητρίου έψεξε το φαινόμενο της μη κατάθεσης, εγκαίρως, των προϋπολογισμών ημικρατικών λέγοντας ότι είναι μια πρακτική που χρονίζει και δεν μπορεί η Βουλή να εκβιάζεται χρονικά και να αναγκάζεται να λειτουργεί με δωδεκατημόρια.

Αναβάθμιση ρόλου κοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, την ενεργότερη συμμετοχή σε θέματα πολιτικής φύσεως, τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, την ενίσχυση της σχέσης με τους Ευρωβουλευτές μας και την προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Είπε ότι στην κοινοβουλευτική διπλωματία η Βουλή δίνει ιδιαίτερη διάσταση και ότι αναπτύχθηκε σημαντική δράση και υπήρξε στόχευση για αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Ανέφερε ότι αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία και την έκδηλη ομοιότητα με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και το ασύμβατο της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών, για το Κυπριακό και την παρούσα φάση, την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση των κατεχομένων και άλλα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην Σύνοδο της Κριμαίας όπου η Βουλή ήταν παρούσα με έντονη μάλιστα παρουσία και αντέκρουσε επιχειρήματα και θέσεις για αναγνώριση των κατεχομένων.

Μίλησε για την πολύ ιδιαίτερη επίσκεψη στα σύνορα Πολωνίας -Ουκρανίας και τις επισκέψεις σημαντικών ξένων αξιωματούχων και άλλες δραστηριότητες, συνέδρια, εκδηλώσεις, εκδόσεις και συνόδους.

Είπε ότι μετά την πανδημία άνοιξε τις πύλες της στους πολίτες η Βουλή και φιλοξένησε και νέους γιατί σημαντική είναι η ανατροφοδότηση με τη νέα γενιά. Η κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι για πρώτη φορά η βουλή φιλοξένησε 24 φοιτητές για πρακτική άσκηση, στα πρότυπα άλλων κοινοβουλίων.

Ψηφιακή αναβάθμιση, μετεξέλιξη και εκσυγχρονισμός

Η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για την ψηφιακή αναβάθμιση της Βουλής και το άνοιγμα στους πολίτες , τη ψηφιακή μετεξέλιξη και τη νέα ιστοσελίδα που είναι, όπως είπε, πιο εύχρηστη, πρακτική και προσβάσιμη με καινοτόμα εργαλεία.

Επίσης είπε ότι εκδίδονται και αναρτώνται καθημερινά δελτία Τύπου για να είναι κοινωνοί οι πολίτες του έργου της Βουλής, υπάρχει παρουσία στα ΜΚΔ και η μετάδοση της Ολομέλειας πλέον γίνεται από υπηρεσίες της Βουλής και όχι από ιδιωτική εταιρεία με κόστος.

Ευχαρίστησε την Ένωση Βιβλιοθηκονόμων που αφιλοκερδώς βοήθησε στη μεταφορά του πλούσιου υλικού στο Σπίτι του Πολίτη όπου εκεί θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες.

Επίσης η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη σύσταση του Ιδρύματος Κοινοβουλευτικής και Συμμετοχικής Δημοκρατίας , στα πρότυπα άλλων Κοινοβουλίων για την προώθηση των αρχών του κοινοβουλευτισμού.

Πόθεν Έσχες, εύρυθμη λειτουργία, σύστημα διαχείρισης υπηρεσιακών πόρων

Για το Πόθεν Έσχες η κ. Δημητρίου είπε ότι βελτιώνεται το πλαίσιο καθώς υπάρχει αναγνώριση ότι δεν είναι πρακτικό, δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς τους και δεν δίνει τη σωστή εικόνα. Είπε ότι στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί σωστό πλαίσιο για διαφάνεια και λογοδοσία.

Επίσης αναφέρθηκε στην εύρυθμη λειτουργία, στις συναντήσεις για τήρηση των διαδικασιών και για περιορισμό του αριθμού των τεχνοκρατών στις επιτροπές για μια παραγωγική συζήτηση.

Αναφορά έκανε η κ. Δημητρίου στο σύστημα διαχείρισης υπηρεσιακών πόρων που επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της Βουλής και στο γραφείο προϋπολογισμού που για πρώτη φορά λειτουργεί και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Άμεσες προτεραιότητες η ψήφιση του προϋπολογισμού

Η Αννίτα Δημητρίου είπε πως η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι η υπέρτατη νομοθετική πράξη. Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί το τριήμερο 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Επίσης στις άμεσες προτεραιότητες είναι η πρόταση νόμου για ενίσχυση του πλαισίου οικονομικής αυτονομίας της Βουλής, η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, τα νομοθετήματα για τον εκφοβισμό και ο οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός όπως γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Επίσης για πρώτη φορά θα λειτουργεί μονάδα εσωτερικού ελέγχου στα πρότυπα όλων των Υπουργείων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία και στην ενημέρωση των πολιτών για κρίσιμα ζητήματα και στην ενίσχυση του Γραφείου Τύπου.

Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις επανέλαβε πως δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και γίνονται προσπάθειες για βελτιώσεις στο μέτρο του δυνατού, έως ότου παρθεί απόφαση για το νέο κτίριο.

Η πολιτιστική αναβάθμιση επίσης είναι στις προτεραιότητες με εκθέματα στο χώρο και άλλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σε συνεργασία με την κρατική πινακοθήκη γιατί όπως είπε, πρέπει η Βουλή να λειτουργεί και ως πολιτιστικό πρότυπο.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι πρέπει η Βουλή να καταστεί γενικά πρότυπο λειτουργίας και να θωρακίσει το ρόλο της ως νομοθετικό σώμα.

Είπε ότι κρινόμαστε καθημερινά, κάνουμε αυτοκριτική, αναγνωρίζουμε τα κενά και τις αδυναμίες μας και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Είπε ότι η Βουλή δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος του Σώματος αλλά για να λειτουργήσει θέλει την συνεργασία και αλληλοστήριξη από όλους και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους στενούς της συνεργάτες, τους Βουλευτές και όλο το προσωπικό για την αγαστή συνεργασία.

Πρέπει, είπε, να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί γίνεται και στο τέλος της θητείας μας το πρόσημο να είναι θετικό.

Παραδέχτηκε τις παθογένειες που πολλές φορές αδικούν βουλευτές και είπε ότι μελετώνται τρόποι για τη σωστή παρουσία όλων σε επιτροπές και στην ολομέλεια. Είπε εξάλλου ότι η επιτροπή δεοντολογίας που συστάθηκε, πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για αναβάθμιση του πολιτικού λόγου.

Η επομένη των προεδρικών

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα των προεδρικών η κ. Δημητρίου είπε ότι το όποιο αποτέλεσμα εμείς θα το διαχειριστούμε γιατί έχουμε υποχρέωση να είμαστε εκεί. Θα συνεργαστούμε, πρόσθεσε, με την όποια Κυβέρνηση επιλέξουν οι πολίτες όπως είναι ο ρόλος μας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share