Σταθερή είναι η κυπριακή παρουσία στη Rich List των Sunday Times, δηλαδή στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύει κάθε χρόνο η έγκριτη εφημερίδα.

Στην 77η θέση βρίσκεται ο μεγιστάνας του real estate Τζον Χριστοδούλου, με περιουσία 2,35 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στην 80ή είναι ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη με 2,193 δισεκατομμύρια λίρες, κυρίως μέσω των συμφερόντων τους στην Coca Cola HBC, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η οικογένεια Λαζαρή στην 81η θέση με 2,125 δισεκατομμύρια, χάρη στο μεγάλο πορτφόλιο ακινήτων.

Στην 101η θέση απαντά ο σερ Στέλιος Χατζηϊωάννου, ιδρυτής της EasyJet και του ομίλου Easy

Κυπριακή υπηκοότητα έχει λάβει και ο Νορβηγός μεγαλοεφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν που βρίσκεται στη 18η θέση με περιουσία 8,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

Αρκετές και οι παρουσίες Ελλαδιτών, με κορυφαία αυτή του Τέλη Μυστακίδη των 2,513 δισεκατομμυρίων λιρών στην 71η θέση, με μεγάλη συμμετοχή στον κολοσσό πρώτων υλών Glencore.

Ο Κρις Ρόκος, επικεφαλής μεγάλου hedge fund είναι 104ος στη λίστα με περιουσία 1,75 δισεκατομμυρίων λιρών ενώ οι Γιώργος και Κωνσταντίνος Λογοθέτης και οι οικογένειές τους (Libra Group: ναυτιλία, ακίνητα κ.ά) συγκεντρώνουν 660 εκατομμύρια λίρες και πλασάρονται στη θέση 246.

Στην κορυφή της φετινής Rich List είναι οι Σρι και Γκόπι Χιντούτζα. Οι ινδικής καταγωγής βιομήχανοι αδερφοί, που δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πλέον των ηλεκτρικών οχημάτων, έχουν περιουσία 28,472 δισεκατομμυρίων λιρών. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχουν καταγράψει ποτέ οι Sunday Times ως ατομική ή οικογενειακή περιουσία στο Ην. Βασίλειο.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Βρετανός εφευρέτης και επιχειρηματίας σερ Τζέιμς Ντάισον και η οικογένειά του με 23 δισεκατομμύρια λίρες.

Την πεντάδα κλείνουν οι Βρετανοί μεγιστάνες του real estate Ντέιβιντ και Σάιμον Ρόιμπεν, ο Βρετανοαμερικανός (γεννηθείς στην Οδησσό) επενδυτής και επιχειρηματίας του χώρου των ΜΜΕ και της μουσικής σερ Λέοναρντ Μπλαβάτνικ και ο Ελβετός Γκιγιόμ Πουσά, ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία διεκπεραίωσης πληρωμών για κολοσσούς όπως η Netflix, η Pizza Hut και η Deliveroo.

Στα αξιοσημείωτα είναι η μεγάλη μείωση της περιουσίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς από 12,1 δισεκατομμύρια λίρες πέρυσι σε «μόλις» 6 δισεκατομμύρια (κατέχει τη θέση 28 αντί της περσινής 8ης).

Επίσης, η εμφάνιση για πρώτη φορά στη λίστα των πλουσίων ενός εν ενεργεία πολιτικού, του Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Μαζί με τη σύζυγό του, γόνο πάμπλουτης ινδικής οικογένειας, ο κ. Σούνακ έχει περιουσία 730 εκ. λιρών και καταλάβει τη θέση υπ’ αριθμόν 222.

Οι συνολικά 250 πλουσιότεροι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου στη λίστα των Sunday Times έχουν αυξήσει την περιουσία τους το τελευταίο 12μηνο κατά 8%, στο ποσό ρεκόρ των 710 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ανάμεσά τους υπάρχουν 177 δισεκατομμυριούχοι, επίσης αριθμός ρεκόρ στα 34 χρόνια ιστορίας του Rich List της βρετανικής εφημερίδας. Οι 250 της φετινής λίστας έχουν αθροιστικά μεγαλύτερη περιουσία από τους 1.000 της λίστας του 2017.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, αυτό συμβαίνει την ώρα που τα βρετανικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματός τους εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Πηγή:ΚΥΠΕ